Dostupni linkovi

Putin obećao 'sveobuhvatnu pomoć' Lukašenkovom režimu


Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će i dalje podržavati režim autoritarnog lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji se suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog brutalnog suzbijanja demonstracija nakon prošlogodišnjih spornih izbora.

"Nastavićemo da pružamo sveobuhvatnu pomoć bratskom beloruskom narodu u trenutnoj političkoj situaciji", rekao je Putin 1. jula na Forumu regiona Rusije putem video linka.

"Belorusija nam nije samo dobar sused - pre svega je naš najbliži saveznik", rekao je Putin.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje uvele su sankcije beloruskim vlastima i Lukašenkovom najužem krugu zbog brutalnog suzbijanja opozicije i medija nakon izbora u avgustu 2020. godine, na kojima Lukašenko tvrdi da je pobedio.

Opozicija navodi da su izbori namešteni, a Zapad je odbio da prizna zvanične rezultate glasanja i ne smatra Lukašenka legitimnim liderom Belorusije.

Kriza je produbljena prošlog meseca kada su beloruske vlasti preusmerile avion, sa leta iz dve prestonice EU, u Minsk i uhapsile novinara Romana Protaševiča.

U govoru 1. jula, Putin je rekao da će Moskva "nastaviti da podržava beloruske prijatelje u njihovom otporu ograničenjima kroz sankcije koje je nedavno uvela Evropska unija".

Lukašenko se takođe obratio Forumu, navodeći da će Belorusija i Rusija "izdržati napade na naše zemlje".

"Iskoristićemo ovaj trenutak da ojačamo našu ekonomsku saradnju i učinimo naše zemlje potpuno nezavisnim, ne samo sa ekonomske tačke gledišta", rekao je Lukašenko.

Rusiju su takođe pogodile zapadne ekonomske sankcije zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, kao i zbog umešanosti Rusije u rat na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG