Dostupni linkovi

Biden se nada susretu sa Putinom tokom posjete Evropi


Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin

Američki predsjednik Joe Biden kaže kako se nada da će tokom ljeta održati samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom već planiranog puta u Evropu ovog juna.

“To je moja nada i očekivanje. Radimo na tome”, rekao je Biden novinarima.

Biden je u aprilu ponudio da održi sastanak u nekoj trećoj zemlji kako bi raspravljali o tenzijama oko pitanja, uključujući i vojne prijetnje Ukrajini, cyber napade kao i ruski tretman zatvorenog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Putinov pomoćnik za vanjsku politiku Juri Ušakov rekao je da je u toku planiranje sastanka između dva predsjednika.

“Spominje se juni, postoje čak i konkretni datumi”, rekao je Ušakov.

Rusija je prošlog mjeseca deset zaposlenika američke Ambasade u Moskvi proglasila nepoželjnim kao odgovor na to što je Washington izbacio deset ruskih diplomata i uveo sankcije.

Biden je više puta rekao da, iako će biti oštar prema Rusiji po pitanju bilo kakve neprijateljske politike, također će nastojati sarađivati tamo gdje dvije strane imaju zajedničke interese.

To uključuje pitanja kao što su širenje nuklearne energije, klimatske promjene, iranski nuklearni sporazum, Sjevernu Koreju i promovisanje mira i stabilnosti u Afganistanu.

Posjeta Evropi bit će Bidenovo prvo zvanično inostrano putovanje od kada je u januaru preuzeo predsjednički mandat. On se planira pridružiti G7 na samitu u Velikoj Britaniji koji se treba održati od 11. do 13. juna.

Nakon toga otputovat će u Brisel kako bi učestvovao na NATO samitu i sastanku EU i SAD sa liderima 27 zemalja članica.

XS
SM
MD
LG