Dostupni linkovi

Biden predložio Putinu susret u trećoj zemlji


Predsednici SAD Džozef Bajden i Rusije Vladimir Putin

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden (Joseph Biden) razgovarao je u utorak, 13. aprila, telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predložio da dvojica lidera održe sastanak u narednih nekoliko meseci, saopšteno je iz Bele kuće.

U saopštenju se navodi da je Bajden predložio da se sastanak održi u trećoj zemlji.

Bajden je tokom razgovora naglasio privrženost SAD teritorijalnom integritetu Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na Krimu i blizu granice sa Ukrajinom.

"Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja i to da će SAD oštro reagovati u odbrani svojih nacionalnih interesa kao odgovor na postupke Rusije, kao što su kibernetički napadi i mešanje u izbore", ističe se u saopštenju.

Putin i Bajden su danas tek drugi put razgovarali od inauguracije američkog predsjednika 20. januara.

Prema saopštenju Bijele kuće, Bajden je potvrdio cilj izgradnje stabilnih odnosa sa Rusijom, u skladu sa interesima SAD.

Rusija je potvrdila da je Bajden predložio Putinu organizovanje samita u bliskoj budućnosti, ali se ne precizira da li je ruski predsednik prihvatio taj predlog.

"Dve strane su izrazile spremnost da nastave dijalog o najvažnijim pitanjima globalne bezbednosti, koje bi udovoljile interesima ne samo Rusije i SAD, već i čitave međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Kremlja.

Iz Kremlja je saopšteno da je Bajden još jednom pozvao Putina da učestvuje u virtuelnom samitu o klimi 22. i 23. aprila, prenela je ruska agencija TASS.

Odnosi Moskve i Vašingtona su na niskom nivou zbog neslaganja oko niza pitanja od Ukrajine do Sirije, a i zbog optužbe za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napade, podseća agencija Frans pres (AFP).

XS
SM
MD
LG