Dostupni linkovi

Put Crne Gore ka EU nezaustavljiv


Ilustracija
Ilustracija
Kao i u većini evropskih država i Podgorica obilježava Dan Evrope u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je počelo stvaranje prve evropske zajednice. Crna Gora je, po svemu sudeći, nadomak početka predpristupnih pregovora za članstvo u EU, odnosno, posljednje faze prije punopravnog članstva.

Da li je Crna Gora, kao društvo i država, stasala za ulazak u ovu zajednicu država koje dijele zajedničke vrijednosti?

Na današnji dan, prije šezdeset dvije godine, francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predstavio je Predlog ujedinjenja proizvodnje uglja i čelika Francuske i Nemačke, što se smatra početkom procesa stvaranja Evropske unije.

Upravo je obilježavanje ove godišnjice, evropski komesar za proširenje Štefan File iskoristio da poruči da Evropa nastavlja da se širi jer proširenje, po njegovom mišljenju nije dio evropskih problema, već dio rješenja.

File je najavio i da će Crna Gora idućeg mjeseca početi predpristupne pregovore što predstavlja posljednju fazu pred punopravno članstvo. Iako će ta faza potrajati više godina, ipak se postavlja pitanje - da li je Crna Gora spremna, da li posjeduje "evropski duh" i da li je suštinski prihvatila evropske vrijednosti?

“Nadam se da će i građani i političke strukture, ali i druge, akademske strukture u Crnoj Gori u godinama pred nama ipak praviti, svako za sebe i svi zajedno, određene promjene prevashodno u tom vrijednosnom, mentalitetskom sklopu. To su i najteže promjene i trajaće možda i mnogo duže nego što je to formalni put ka članstvu“, kaže za RSE generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ukazuje na značajne smetnje crnogorskom evro-integracionom procesu koje proces mogu usporiti, ali ne i zaustaviti.

“Evropske vrijednosti se kod nas još uvijek sporo i nevoljno usvajaju i što je najopasnije taj proces najsporije ide upravo od donosioca odluka , odnosno onih koji bi trebalo da mijenjaju društveni sistem i norme. Na svu sreću, taj proces je nezaustavljiv i ja mislim da ćemo u nekom nastupajućem periodu doživjeti dramatične promjene u tom pravcu", rekla je.

Po mnogima nepravedno, Dan Evrope zasjenjuje drugi važan praznik koji se, takođe, obilježava 9. maja - Dan pobjede nad fašizmom. Zvanična državna delegacija je položila vijence na spomenik Partizanu-borcu na brdu Gorica.

Predsjednik države Filip Vujanović je naredio ispaljivanje počasnih artiljerijskih plotuna, a Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore uputila je štafetu koja će prokrstariti Crnom Gorom.

Funkcioner JKP CG, Radisav Stanišić kaže da fašizam truje mlade generacije.

“Problem je pojava fašizma koja sve više truje mladu generaciju. Jugoslavija kao država ne postoji, ali postoje njeni narodi koji žele da žive na ovim prostorima u miru, slozi i suživotu. Da granični prelazi koji sada postoje među tim državama, ne budu prelazi gdje ćemo se zadržavati po nekoliko sati da bi smo otišli kod svoga kuma, prijatelja, brata nego da to budu mostovi saradnje”, naglasio je.

Da li je Crna Gora stasala za Evropsku Uniju i da li su njeni građani prihvatili evropske vrijednosti, pitanja su koja smo postavili građanima Podgorice.

XS
SM
MD
LG