Dostupni linkovi

Dan Evrope i pobjede nad fašizmom


FOTOGALERIJA: Vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom u Moskvi

Deveti maj u Evropi se obilježava kao Dan Evrope, kao podsijećanje na ideju osnivača Roberta Schumana da se ratni protivnici ujedine u privrednu organizaciju kojoj će povjeriti upravljanje proizvodnje ugljenom i čelikom.

U Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, ali i jednom broju država regije 9. maj je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom. Nacistička Njemačka je kapitulaciju potpisala dan ranije, ali su sovjeti proglasili mir u ranim jutarnjim satima 9. maja 1945.

Scenarij uobičajen. Ruska avijacija je potvrdila da su njeni avioni razbili kišne oblake kako bi se parada mogla održati.

Ove godine je pred novim predsjednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedovim bilo oko 14 tisuća vojnika, veliki broj vojnih vozila i oružja, među kojima i interkontinentalne balističke rakete, uključujući Topol M i Iskander M, kao i osuvremenjeni S- 400 proturaketni obrambeni sustav, ali i ratni veterani iz Drugog svjetskog rata.

Parada se održala ni tjedan dana nakon što je glavni zapovjednik ruske vojske izjavio da Moskva razmišlja i o preventivnom udaru ukoliko NATO i Washington odluče razmjestiti u Evropi proturaketni štit bez suglasnoti Rusije.

Obraćajući se vojnicima i gostima, Vladimir Putin je kazao kako parada pokazuje da Rusija poštuje međunarodne standarde, suverenitet svake države i nezavisnu politiku svake države, te da je to „apsolutna grancija da se tragedija prošloga rata neće ponoviti“.

Putin je dodao da je nekadašnji Sovjetski Savez najviše patio tokom rata, zato ima pravo braniti svoje mjesto u međunarodnim sigurnosnim pitanjima.

„Rusija vodi politiku jačanja bezbjednosti u svijetu. Naše je moralno pravo da branimo vlastite principe i ustrajavamo na našim pozicijama, jer ova je zemlja najviše bila izložena napadima nacistima“, istaknuo je ruski šef države.

Dan pobjede obilježava se i u drugim gradovima i mjestima u Rusiji, ali i bivšim sovjetskim republikama, danas suverenim državama.

DNK Evrope

Istodobno, širom Evrope podsjećanje na ideju Evropske unije i to u trenutku ekonomske krize. Evropu čeka ekonomska stabilizacija, ali i nastavk proširenja, poručeno je iz Brisela.

(FOTOGALERIJA: Obilježavanje Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, BiH)



U govoru povodom Dana Evrope predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je rekao da je Evropska unija tokom svog nastajanja znala suočiti s krizama i da iz njih izađe ojačana, kao i da je donijela mnoge koristi svojim građanima.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, na proslavi koja je održana u utorak uveče u Briselu, izjavio je da je Evropska unija odlučna da održi korak u prijemu novih članica i naglasio da su uzroci sadašnjih problema EU vezani za globalizaciju, a ne za proširivanje.

File je, štoviše, istakao da je ulazak novih članica “DNK Evrope” i naglasio da "Evropska unija i dalje raste", ukazavši na to da će se "Hrvatska uskoro pridružiti, Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca".

(FOTOGALERIJA: Obilježavanje Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, Beograd)

XS
SM
MD
LG