Dostupni linkovi

Put BiH u šengen


Putnici na sarajevskom aerodromu, 15. decembar 2010.
Putnici na sarajevskom aerodromu, 15. decembar 2010.
Prije nekoliko dana zaključen je višegodišnji proces vraćanja Bosancima i Hercegovcima prava slobodnog kretanja Evropom, i to sa biometrijskim pasošem u rukama i osjećajem da, uprkos upornom "guranju" domaćih političara u suprotnu stranu, Evropa nikada nije bila bliža.

A počelo je to stidljivo, prije otprilike četri godine, kada su otpočeli pregovori koji bi se, potajno se tada nadalo, u neko vrijeme mogli i zaključiti otvorenim evropskim vratima. Međutim, kako to već kod u BiH biva, nakon što su se, makar stidljivo, počele podgrijavati nade, shvatili smo da u trci država zapadnog Balkana da se što prije domognu bezviznog režima, Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prije svega vlastitoj političkoj pameti, sve više zaostaje.

Ipak, djelovalo je kao hladan tuš kada je juna prošle godine Evropska komisija iz preporuke za ukidanje viza, zajedno sa Albanijom, izostavila BiH. Razlog: nedovoljna pripremljenost za bezvizni režim.

„Uvjerena sam da je Evropska komisija, u cijelom ovom procesu odlučivanja u Evropskom parlamentu, shvatila da je možda postupila nepromišljeno i nadam se da će, uz više političke hrabrosti, naredne godine što prije biti otvorena vrata stanovnicima Bosne i Hercegovine i Albanije. U to čvrsto vjerujem“,
smatra članica Evropskog parlamenta iz Slovenije i izvjestiteljka za bezvizni režim, Tanja Fajon.

Istorijski dan

A onda je, nakon nekoliko komisija na terenu, krajem maja ove godine Komisija objavila željenu vijest.

Sarajevo: Proslava bezviznog režima, 15. decembar 2010.


„Sretna sam što imam priliku da objavim kako je danas Evropska komisija usvojila prijedlog za bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, što će omogućiti stanovnicima ovih država da sa biometrijskim pasošima putuju bez viza prostorom Schengena. Sada je na Evropskom parlamentu i Vijeću ministara EU da donesu odluku o ovom prijedlogu, ali se nadam da će stanovnici BiH i Albanije u skoro vrijeme uživati u prednostima bezviznog režima,"
kazala je Komesarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrom.

„Drugim riječima, predloženo je da Bosna i Hercegovina sa crne pređe na bijelu schengensku listu, uz ispunjenje još preostala tri uslova iz Mape puta. Očekujemo, kako je i komesarka rekla, to je očekivanje Evropske komisije, da se te aktivnosti završe tokom ljeta i da, kako je više puta ponovila, tokom jeseni državljani BiH dobiju bezvizni režim“, objasnio je ambasador BiH pri EU, Osman Topčagić.

Početkom oktobra ove godine, Parlament je, ogromnom većinom glasova, rekao "da" ukidanju viza, a potom su uslijedile toplo-hladne vijesti iz Vijeća ministara gdje se, pripremajući ovu temu za skup ministara unutrašnjih poslova, odmjeravalo sve što bi moglo da utiče na sigurnost Evropljana. A prilike nam nisu išle na ruku - od krize, jačanja desnih pokreta, do valova lažnih azilanata koji su, nakon oslobađanja od viza prošle godine, krenuli iz Srbije i Makedonije.

Cecilia Malmstrom: Riječ je o važnom političkom signalu, ali i konkretno - omogućeno je da stanovnici ove dvije države mogu putovati bez viza Evropom u trajanju od tri mjeseca.
Ipak, uz garancije Komisije da će uspostaviti mehanizam monitoringa korištenja bezviznog režima, 8. novembra su ministri odlučili.

"Zaista je riječ o istorijskom danu za stanovnike BiH i Albanije sa odlukama kakve su danas na Vijeću ministara usvojene jednoglasno. Riječ je o važnom političkom signalu, ali i konkretno - omogućeno je da stanovnici ove dvije države mogu putovati bez viza Evropom u trajanju od tri mjeseca. Nadam se da će ova odluka prije Božića stupiti na snagu, dozvoljavajući ljudima da posjete prijatelje i porodice bez obaveze da imaju vize“, proručila je tada Cecilia Malmstrom.

Bezvizni avion

I zaista, 15. decembra na briselski aerodrom je sletio prvi „bezvizni“ avion
iz BiH. Stigao je iz Banja Luke, noseći entitetske zvaničnike, ali i obične putnike koji su poželjeli da okušaju kako to izgleda putovati Evropom bez viznih ograničenja.

RSE: Jeste li imali problema na granici?

"Ne. Skoro pa nikakve. Sad kada smo došli na terminal, policajac je samo pogledao, ima novu uredbu pred sobom,"
odgovorio je putnik iz Banjaluke.

Na pitanje kako se osjećao i kako je to izgledalo, rekao je:

"Izuzetno radosno, da vam kažem, zato što inače radim u turizmu, i to mi je jedno zadovoljstvo da se ljudi, i privrednici i turisti, mogu malo malo razmijeniti. Nekako se lagodnije osjećamo. I inače smo dio Evrope, a sada posebno, kad imamo biometrijske pasoše, koji su nam uvaženi, tako da smo stvarno i bili dio Evrope i normalno da ćemo nastaviti da tako bude".


"S obzirom da sam i prije putovala, sad mi je bilo malo čudno – niko ne gleda vizu, ne provjerava datum. Nije me niko čak ni pitao koliko planiram da ostanem, koliko dana, ona pitanja koja su prije pitali. Milion pitanja", rekla je jedna od putnica ovog aviona.

Drugi avion, onaj iz Sarajeva, za svoju prvu bezviznu destinaciju 15. decembra odabrao je Strazbur, vjerovatno zbog činjenice da se tamo sastajala Evropske komisije i Evropski parlament.

Iz Brisela tog dana nije bilo zvaničnih reakcija na ukidanje viza - najsvježija je ona koja je dan ranije došla sa adrese evropskih ministara vanjskih poslova koji su, pozdravljajući ukidanje viza za Bosnu i Hercegovinu, poruči: uspjeli ste sa vizama, sada su na redu refome i ubrzanje puta prema Evropi.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG