Dostupni linkovi

Članica 'Pussy Riot' Lyusya Shtein na ruskoj potjernici


Lyusya Shtein, članica grupe "Pussy Riot"
Lyusya Shtein, članica grupe "Pussy Riot"

Članica ruske grupe "Pussy Riot" Lyusya Shtein uvrštena je na popis potjernica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Njeno ime pojavilo se u registru traženih osumnjičenika Ministarstva 16. maja, a traži se zbog kršenja kazne uvjetnog otpusta koja joj je izrečena u augustu, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kazna joj je izrečena kršenja sigurnosnih mjera uslijed širenja korona virusa, kada je pozivala ljude na protest protiv pritvaranja opozicijskog političara Alekseja Navalnog.

Ova otvorena kritičarka ruske invazije na Ukrajinu napustila je zemlju prošlog mjeseca. Rusiju je napustila nakon što su vrata njezina stana bila označena naljepnicom u obliku slova "Z" sa porukama "Suradnik. Ne prodaji domovinu".

Jedna od osnivačica grupe "Pussy Riot", Marija Aljohina, otkrila je prije nekoliko dana u intervjuu za The New York Times da je napustila Rusiju nakon što je sud u Moskvi prošlog mjeseca promijenio ostatak njene jednogodišnje uslovne kazne u zatvorsku kaznu. Kao razlog za to su, također, naveli da je prekršila uslove kazne.

Sedmicama nije bilo poznato gdje se Aljohina nalazi nakon što ju je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo u svoj registar traženih osoba 26. aprila.

Stavljena je na listu pet dana nakon što je moskovski sud odobrio preinačenje kazne iz septembra prošle godine zbog kršenja mjera pozivanjem ljudi na protest protiv pritvaranja Navaljnog.

Sudska presuda značila je da će Aljohina morati odslužiti preostalih 21 dan kazne u kaznenoj koloniji.

U intervjuu za The New York Times, objavljenom kasno 10. maja, Aljohina je rekla da je pobjegla prerušivši se u kurira za dostavu hrane, a pritom je ostavila mobitel kako je policija ne bi mogla pratiti.

Uspjela je doći do Bjelorusije i nakon dva neuspješna pokušaja prešla je u susjednu Litvaniju, državu članicu Evropske unije (EU). Uspjela se probiti autobusom zbog putne isprave koju joj je obezbjedio islandski performer Ragnar Kjartansson.

Članovi "Pussy Riot" više puta su posljednjih mjeseci osuđeni na po 15 dana zatvora zbog učešća u protestnim akcijama i nedozvoljenim skupovima.

Ova grupa došla je do izražaja nakon što su tri članice osuđene za "huliganizam motivisan vjerskom mržnjom" zbog akcije u kojoj su upali u moskovsku Katedralu Krista Spasitelja i otpjevali "pank molitvu" protiv Vladimira Putina, koji je bio premijer u to vrijeme.

Aljohina i druga članica benda Nadežda Tolokonjikova gotovo su završile odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne kada su puštene na slobodu u decembru 2013. po amnestiji.

Obje su taj potez odbacile kao Putinov propagandni trik kako bi poboljšao svoj imidž uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. koje su održane u ruskom ljetovalištu Sočiju.

XS
SM
MD
LG