Dostupni linkovi

Pupovac: Stradali ne smiju biti povod za mržnju 


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

„Okupili smo se i okupljat ćemo se ubuduće da čujemo osudu ovog zločina, i da nadležni otkriju i kazne krivce,“ poručio je predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u Uzdolju nedaleko Knina 6. kolovoza, na komemoraciji za osmero starijih osoba srpske nacionalnosti 6. kolovoza 1995. godine, ubijenih od strane trojice do sada neidentificiranih hrvatskih vojnika.

Od danas pa sljedećih nekoliko tjedana predstavnici Srpskog narodnog vijeća obilaze mjesta stradanja srpskih civila za vrijeme i pretežno u tjednima nakon "Oluje". Nakon jučerašnjeg državnog obilježavanja „Oluje“ u Kninu, na kojem je po prvi puta sudjelovao i politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade, Boris Milošević, predstavnici Srpskog narodnog vijeća položili su jutros vijence i cvijeće i zapalili svijeće u Uzdolju žrtvama zločina za koji do danas nitko nije odgovarao.

Pupovac je kazao kako će se nastaviti okupljati sa još jednim ciljem – „da stradali ne budu povod za mržnju, za bilo koju lošu misao o ljudima koji to nisu zaslužili. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo, poštujući stradanje kroz koje su prošli naši sunarodnjaci Hrvati i sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira, društvo u kojem ćemo zatvoriti ratnu knjigu, društvo u kojem će ljudi živjeti u miru i moći se okrenuti budućnosti“.

Prva je komemoracija održana 3. kolovoza u Dvoru na Uni, a Pupovac je kazao kako je cilj ovih i svih sljedećih komemoracija - „da se ne zaboravi, da se osudi, da se gradi mir - mir u odnosu sa susjedima, mir Hrvata i Srba kao ono što je potrebno i jednima i drugima.“

U danima i tjednima nakon „Oluje“ 1995. godine ubijeno je po podacima hrvatskih nevladinih udruga između 600 i 700 srpskih civila po selima i zaseocima većinom dalmatinskog zaleđa. Nakon „Oluje“ sudilo se za dio tih zločina kao za obične zločine, ali postoji svega jedna pravomoćna presuda za ratne zločine nad srpskim civilima nakon „Oluje“.

Za Uzdolje nema postupka.

Saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga pročitala je u Uzdolju i Pismo sjećanja srpske manjine, 13. po redu koje se čita uz „Oluju“, sa identičnim zahtjevima.

Pupovac nije želio odgovarati na novinarska pitanja o razmimoilaženju sa bivšim srpskim ministrom vanjskih poslova, predsjednikom SPS-a Ivicom Dačićem u programu RTS-a u srijedu 5. kolovoza navečer, upravo oko sudjelovanja Borisa Miloševića na obilježavanju „Oluje“ u Kninu.

XS
SM
MD
LG