Dostupni linkovi

Vučić protiv prisustva srpskih predstavnika na proslavi 'Oluje'


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da podrži prisustvo srpskih predstavnika na proslavi hrvatske vojne akcije "Oluja" u Kninu, ali je dodao da su možda njihovi argumenti jači, uz konstataciju da on to za sada ne vidi.

On je novinarima u Batajnici, gde je položio kamen-temeljac za novu COVID bolnicu u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija", rekao da je to preneo i predsedniku SDSS-a (Samostalna demokratska srpska stranka) Miloradu Pupovcu, ali i da tim povodom neće reći nijednu težu reč.

"Ne želim da dođe do srpsko-srpskih teških reči ili zida i sankcija na Drini. Ja ću se držati toga, a nisam oduševljen ovim potezom. Ali oni tamo žive i imaju svoje ideje, možda su njihovi argumenti jači od naših", zaključio je Vučić.

Milorad Pupovac je 31. jula izjavio da još nije donesena definitivna odluka o odlasku predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića, koji je i potpredsednik Vlade, u Knin na obeležavanje hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

"Za nas je važno da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavanu stradanje srpskog naroda i tragediju zbog ostvarenja najtežeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata", rekao je Vučić i najavio da će biti podignuto spomen obeležje, kao i na Petrovačkoj cesti gde je bombardovana kolona izbeglih.

Vučić je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao da se ne meša u posao ljudi iz Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje prava novca, koja je pre nekoliko dana napravila spisak nevladinih organizacija i pojedinaca i od banaka tražila uvid u njihove finansijske transakcije.

"Oni moraju da rade svoj posao… imali smo velike probleme sa 'sivom' listom FATF-a (Financial Action Task Force on Money Laundering, Međuvladino telo za borbu protiv pranja novca)… a već su i četiri ministra u proveri", rekao je Vučić.

Srbija je u izveštaju FATF-a, koji je objavljen krajem februara 2018. godine, svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom, zbog čega je stavljena pod pojačani nadzor.

Iz FATF-a je 21. juna 2019. godine ocenjeno da je Srbija ispunila zahteve koji se tiču borbe protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma, zbog čega je skinuta sa te liste.

Vučić je rekao da je veoma važno da se provere svi i da bi želeo da bude u prvih deset čija imovina će se proveriti prema Zakonu o poreklu imovine.

"Za mene je važno da niko ne može da bude iznad zakona… ne interesuju me hajke i harange koje neki vode… ne razumem tu nervozu, niko ne vodi nikakvu istragu, samo se proveravaju podaci", kazao je.

Odgovarajući na pitanje o predloženom Zakonu o vrednostima OVK-a (Oslobodilačke vojske Kosova, UCK), Vučić je rekao da su "oni (su) pripremili taj zakon protiv Srba" i dodao da je video kratku izjavu američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta.

Kosnet je 29. jula na svom tviter nalogu objavio da je predloženi zakon o vrednostima OVK-a "pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK-a" i da se njime "kriminalizuje (se) sloboda govora, zastrašuju (se) građani.

Vučić je rekao da "oni time hoće da uvedu verbalni delikt, da nateraju Srbe da misle kao oni, a ako kažu nešto drugo – mogu da odu u zatvor". Dodao je da će to samo još više homogenizovati Srbe na Kosovu.

XS
SM
MD
LG