Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pupovac na čelu najsnažnije srpske stranke u Hrvatskoj


Uspjeli smo u stabilizaciji Vlade: Milorad Pupovac

Dugogodišnji potpredsjednik i medijski najistaknutiji lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izabran je za predsjednika ove najsnažnije stranke srpske manjine u Hrvatskoj. Kako je najavio, prioriteti su mu pomlađivanje stranačkog vrha i bolja komunikacija prema javnosti i unutar stranke. Uz njega izabrano je i četvero novih potpredsjednika stranke.

Vojislav Stanimirović nakon dvije decenije na čelu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) odlazi, a nasljeđuje ga dvije godine mlađi Milorad Pupovac. Pupovac kaže kako je ova rotacija planirana ranije, i da nema veze sa nešto lošijim izbornim rezultatom na nedavnim lokalnim izborima u Vukovaru, koji je inače Stanimirovićeva izborna baza. Potpora Plenkovićevoj Vladi se nastavlja, najavio je u razgovoru za HRT (Hrvatsku radioteleviziju).

Potrudili smo se i mi iz SDSS-a i drugi manjinski zastupnici, da Vlada dobije priliku za svoju ponovnu stabilizaciju, i u tome smo uspjeli. Sada smo ušli u mirne vode i sada se doista možemo prihvatiti posla - i onoga koji se tiče prava pripadnika manjina, ali – boga mi – i onog koji se tiče svih građana ove zemlje, jer je problema mnogo. A dvije i po godine nestabilnih političkih prilika je preveliki luksuz da bi se to moglo nastaviti.“

Kako je Pupovac najavio, prioriteti su mu pomlađivanje stranačkog vrha i bolja komunikacija prema javnosti i unutar stranke. Zajedno sa njime izabrano je i četvero novih potpredsjednika stranke - Dragana Jeckov, Jugoslav Vesić, Anja Šimpraga i Dejan Mihajlović. Dragana Jeckov bit će nakon četvrt stoljeća i prva žena koja će u Hrvatskom saboru zastupati srpsku manjinu. Naime, dosadašnji zastupnik SDSS-a Mile Horvat odlazi na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kako bi pogurao srpske zahtjeve za re-elektrifikacijom zabačenih ratom zahvaćenih krajeva Hrvatske, a Dragana Jeckov dolazi na njegovo mjesto.

Ekspertica za manjinsku problematiku sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Antonija Petrićušić kaže za Radio Slobodna Evropa kako je Pupovac bio u javnosti mahom percipiran kao vođa hrvatskih Srba, a sada je to postao i formalno.

„Osim toga, pomlađivanjem i promjenom te upravne strukture stranke pokazuje da vjerojatno računa na mobiliziranje onog dijela srpske nacionalne manjine koji pokazuje manjak interesa za sudjelovanjem u manjinskim institucijama – i u vijećima i u stranci, i uopće participiranjem u političkom procesu. Na taj način ovi mlađi – mlada garda stranačkog vodstva - potencijalni su most prema tom dijelu srpskog biračkog tijela koji bi mogli ostvariti njihovo uključivanje i na taj način dugoročniju opstojnost srpske nacionalne manjine.“

Pokušaj aktiviranja mlađeg dijela potencijalnog biračkog tijela: Antonija Petrićušić
Pokušaj aktiviranja mlađeg dijela potencijalnog biračkog tijela: Antonija Petrićušić

Naša sugovornica pita – ako nitko za njih ne bude glasao, koga će oni predstavljati, i kojim će se temama baviti?

Dakle, na ovaj način gospodin Pupovac možda taktički radi dugoročnu uslugu zajednici koju predstavlja.“

Ni analitičari ne očekuju promjenu stranačkog kursa.

„U principu, očekujem da će se nastaviti kontinuitet politike SDSS-a, koja u neku ruku ide za pragmatičnim odnosom stranke prema vladajućoj garnituri, u kojoj oni nastoje naći partnera za manjinske programe koji uglavnom sežu na razinu onoga što manjine mogu očekivati u bilo kojoj zemlji. Dakle – ništa više nego financiranje kulturnih programa i očuvanje identiteta etničke skupine“, kaže politički analitičar Ivan Rimac.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG