Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pupovac: Srbi se masovno brišu iz evidencije o prebivalištu


Milorad Pupovac

"Srbi se masovno brišu iz evidencije o prebivalištu" upozorio je na N1 predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Rezultat je to policijskih provjera čiji je cilj bio uvesti red u evidencije. No Pupovac tvrdi - izbrisani su i ljudi koji stalno žive u Hrvatskoj, kao i oni koji u njoj borave pola godine.

Samo u zadnjih 5 godina 67 tisuća Srba izbrisano je iz evidencije prebivališta u Hrvatskoj, tvrdi Milorad Pupovac. To se odnosi se na ukupno 11 županija.

"Na primjer sada u 3-4 mjesecu osobe žive u Hravtskoj i ostaju do 10-11 mjeseca, a onda zbog loših uvjeta odlaze kući kod obitelji koja se za njih može brinuti. Brisati takve ljude je protivno zakonu", kaže Pupovac.

Biračko pravo na lokalnim izborima - pravo glasa i kandidature - proizlazi iz prebivališta. Brisanjem iz evidencije to se gubi.

"Evo u Vukovaru tajnika manjinskog županijskog vijeća se želi brisati, a on ima svoju ulogu. Trajno je nastanjen tamo, živi radi i javno je vidljiv u svome poslu", kaže Pupovac.

Rokovi počinju teći 20. travnja - tko s tim datumom nema prebivalište ne može se kandidirati za predstavnička tijela.

Pupovac se žali i na višekratne provjere prebivališta istih osoba što smatra uznemiravanjem. Zbog postupanja policije susreli su se s ministrom, i tražili da niže razine upozori na djelovanje, no, tvrde, pomaka nije bilo pa će tražiti i očitovanje premijera, prenosi N1.

XS
SM
MD
LG