Dostupni linkovi

Bez odluke o svjedočenju Ratka Kneževića


Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić ubijen je u centru Zagreba 23. listopada 2008. U zrak je dignut Pukanićev automobil, a u eksploziji je osim Pukanića poginuo i direktor marketinga NCL grupe Niko Franić.
Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić ubijen je u centru Zagreba 23. listopada 2008. U zrak je dignut Pukanićev automobil, a u eksploziji je osim Pukanića poginuo i direktor marketinga NCL grupe Niko Franić.
U nastavku suđenja za ubojstvo novinara i izdavača Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda najavilo je kako će o većini zahtjeva obrane za izbacivanjem iz spisa raznih dokaza tužiteljstva odlučivati tokom postupka.

Sudsko vijeće koje sudi optuženicima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića očitovalo se danas o zahtjevima obrana optuženih da se iz spisa kao nezakoniti izbace brojni dokazi koje je tužiteljstvo prikupilo. O većini zahtjeva odlučit će se naknadno tijekom postupka, pa tako i o zahtjevu obrana da se iz spisa izbaci svjedočenje crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića.

On je, naime, u intervjuima beogradskim medijima i istražnim organima, a potom i u svjedočenju pred hrvatskim istražnim organima sredinom listopada prošle godine kao naručitelje Pukanićevog ubojstva optužio „duhansku mafiju“, za koju tvrdi da joj na čelu stoje Stanko Subotić i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Jedan od branitelja Slobodana Đurovića, odvjetnik Željko Žganjer kazao je novinarima da je dobro da sud ne brza sa odlukom o prihvaćanju ili izdvajanju pojedinih dokaza.

„Što se tiče gospodina Kneževića, mi smatramo da je to u biti jedan teatralni iskaz, a ne iskaz koji pomaže utvrđivanju činjenica u ovom postupku. U svakom slučaju, bit će onako kako sud odluči. Mi smo iznijeli svoje razloge zašto smatramo da je to jedan potpuno nevažan iskaz, a sud će odlučiti jesmo li u pravo, ili nismo. Mi kao branitelji spremno dočekujemo i situaciju da gospodin Knežević bude ponovno neposredno ispitan ovdje u svojstvu svjedok“,
rekao je Žganjer.

Prema medijima, Knežević nije hrvatskim istražnim organima dao nijedan konkretan dokaz iz kojeg bi crpio saznanja da iza Pukanićeve likvidacije 23. listopada 2008. godine stoji “duhanska mafija”, ali je ponovio ono što je već govorio prije srbijanskim tužiteljima te u intervjuima u kojima se bio žestoko obrušio na crnogorskog premijera i Stanka Subotića.

Knežević je Đukanovićev kum, bivši prijatelj i bivši savjetnik, a protiv svog bivšeg šefa svjedočio je – kao i ubijeni Pukanić – i talijanskim antimafijaškim vlastima.

Knežević je medijima ranije kazao kako Jocić jest umiješan u egzekuciju Pukanića i Franjića, ali da nije krajnji naručitelj. „Mislim da Jocić, osim zarade, nije imao nikakvog motiva za ubojstvo Ive Pukanića“, naglasio je Knežević, dodajući da je Jocić, kao svojedobno Arkan, čovjek kojeg je vrh „duhanske mafije” angažirao kada je trebalo organizirati nečiju likvidaciju.

Pročitajte i ovo:
Slučaj Pukanić: Optužnice stigle sudovima u Zagrebu i Beogradu
Jocić tvrdi da je žrtvovan
Moć balkanskih mafija
Pobjednik je - organizirani kriminal
XS
SM
MD
LG