Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića


Ivo Pukanić i Niko Franić - Ubijeni u listopadu 2008. godine u dvorištu uredništva tjednika „Nacional“ eksplozivnom napravom montiranom u motocikl parkiran pored Pukanićevog vozila
Ivo Pukanić i Niko Franić - Ubijeni u listopadu 2008. godine u dvorištu uredništva tjednika „Nacional“ eksplozivnom napravom montiranom u motocikl parkiran pored Pukanićevog vozila
Sva četvorica dostupnih okrivljenika izjasnila su se danas na početku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića da nisu krivi.

Dok su Luka Matanić, Amir Malafani i Slobodan Đurović odlučili obranu iznijeti kasnije tijekom postupka, Robert Matanić, koji je prema optužnici organizator egzekucije Ive Pukanića i Nike Franjića, optužio je tužitelje da su mu – ako da lažni iskaz - obećali status zaštićenog svjedoka, ali da su ga izigrali.

Matanić je danas ponovio kako su za ubojstva Pukanića i Franjića u listopadu 2008. odgovorni Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji se i u optužnici spominju kao neposredni egzekutori, ali ne i naručitelji Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam, i njegov kum Slobodan Đurović, kako je do sada tvrdio.
Željko Milovanović

Robert Matanić kaže kako je ovaj dodatak o naručiteljima složio – kako je kazao - „na temelju svojih sumnji“, a osim Jocića i Đurovića on je u vezu sa ubojstvom doveo i Stanka Subotića i umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Tijekom davanja iskaza radio je česte pauze te jecao.

Svim su optuženima nakon ulaska u sudnicu skinute lisice s ruku i nogu, osim što su Robertu Mataniću lisice ostavljene na nogama, jer je nekome pokušao dostaviti neki papirić s porukom.

Slobodan Đurović je na pitanje o imovini i prihodima, kazao: „Tolika mi je imovina da ne bih mogao da je potrošim da živim sto godina.“

GUDURIĆ SVJEDOK POKAJNIK

Četvoricu kojima je danas počelo suđenje u Zagrebu, Bojana Gudurića koji je predao policiji u Banja Luci i traži da ga se izruči Hrvatskoj i Željka Milovanovića koji je u zatvoru u Beogradu tereti se prema optužnici za ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela.

Mediji navode da Gudurić želi biti svjedok pokajnik. Njima dvojici za sada se sudi u odsutnosti, jer se Gudurićevo izručenje očekuje tek za desetak dana, dok je Milovanović zajedno sa navodnim naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam i Milenkom Kuzmanovićem u zatvoru u Srbiji. Oni su za isto kazneno djelo optuženi i u Srbiji, ali tamo postupak još nije započeo.
Pukanićev automobil posle eksplozije

Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. godine u dvorištu uredništva tjednika „Nacional“ eksplozivnom napravom montiranom u motocikl parkiran pored Pukanićevog vozila.

Prema optužnici, motiv ubojstva što ga je naručio Jocić zvani Joca Amsterdam bio je – onemogućiti Pukanića da kao novinar i izdavač u Hrvatskoj i u susjednim državama objavljuje napise o rabotama i povezanosti kriminalnog podzemlja.

Zločinačku organizaciju koja ga je likvidirala u Srbiji je par mjeseci pred egzekuciju organizirao Sreten Jocić. Zatim je njegov kum Slobodan Đurović - prema Jocićevom nalogu – za 1,5 milijuna eura organizirao atentat na Pukanića, navodi optužnica.

U sudnici je obitelj ubijenih Pukanića i Franjića, predstavnici crnogorskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a Đurovićeva obitelj angažirala je i odvjetnicu iz Francuske, koja je također u publici.

Suđenje se odvija pod izuzetno oštrim mjerama sugurnosti, a prati ga 130 akreditiranih novinara iz zemlje i svijeta.
XS
SM
MD
LG