Dostupni linkovi

Prvi brod sa pšenicom iz Ukrajine stigao u Albaniju


Pšenica se utovaruje na teretni brod u međunarodnoj luci Rostov na Donu za otpremu u Tursku, 26. jula 2022. godine. Ilustrativna fotografija

Prvi brod sa tovarom od preko 6.000 tona pšenice iz Ukrajine stigao je u luku Drač u Albaniji 10. avgusta.

Radi se o turskom brodu "Jaohar Ranim", koji je od ukrajinske do albanske luke plovio dvanaest dana, a pšenica koja je njime dovezena treba da bude dostavljena kompaniji u Tirani.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Prema podacima Instituta za statistiku (INSTAT), Albanija je pre početka rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, uvozila preko 40 odsto žitarica iz Rusije i četiri odsto iz Ukrajine.

Albanija, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, suočavaju se sa krizom usled nestabilnog tržišta, što je posledica ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Takođe, iako Albanija nije direktno zavisna od ruskog gasa i nafte, ne može da zadovolji energetske potrebe, te je prinuđena da uvozi veliku količinu električne energije po visokim cenama.

Ovakva situacija je pogoršala životni standard u Albaniji, gde je prosečna plata 490 eura, dok siromaštvo, prema podacima Svetske banke, obuhvata oko 30 odsto stanovništva.

To je izazvalo i proteste širom Albanije.

Albanija, koja je članica NATO-a od 2009. godine, pruža podršku svojim zapadnim partnerima i Ukrajini, pa je u skladu sa tim uvela i sankcije Rusiji.

Vlasti u Albaniji su takođe podržale rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.


XS
SM
MD
LG