Dostupni linkovi

Lakićević: Klimava optužnica za Miškovića


Miroslav Mišković ulazi u Specijalni sud u Beogradu 24. novembra 2017.
Miroslav Mišković ulazi u Specijalni sud u Beogradu 24. novembra 2017.

Mijat Lakićević, ekonomski novinar iz Beograda, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega se u sudskom procesu Miroslavu Miškoviću, najpozantijem tajkunu u Srbiji kojem je ove sedmice počelo ponovljeno suđenje za izbjegavanja plaćanja poreza, najavljivalo mnogo a do sada postiglo vrlo malo.

  • Krivica

Otpočetka je taj process protiv Miškovića, koji je tu bio najistaknutija figura, pravno prije svega slabo stajao, jer u stvari glavni akteri su tu bile druge ličnosti, odnosno druga preduzeća sa kojima Miroslav Mišković nije zapravo imao nikakve veze, bar ne direktne, preduzeća ovoga Đuraškovića za puteve i ‘Hamsled’ Miškovićevog sina Marka.

I tu je sad trebalo da se nekako dokaže da je Mišković bio glava tog zločinačkog poduhvata i da je to on sve smišljao što su oni radili.

To je prosto vrlo teško da se dokaže, ako je uopšte naravno i istina.

Taj njegov proces je na tim pravnim stvarima padao, bez obzira da li je on imao ili nije imao krivicu u nekim drugim slučajevima.

  • Klimave noge

Zbog toga je, a i zbog načina na koji je Aleksandar Vučić to eksploatisao, to od početka više ličilo na politički proces nego na neko normalno suđenje i u nekom smislu sad je sve zavisilo od suda odnosno da li će se on pokazati kao nezavisan ili ne, što, kako sada stvari stoje, i pokazuje se da se pravosuđe dosta u tome dobro drži.

Ono šta je još ostalo je samo da li je Hemslade platio porez ili nije a Mišković se u tome tereti da je on nagovarao svog sina da ne plati porez.

Iz toga se već može videti koliko je takva optužnica na klimavim nogama i po svoj prilici će se završiti kao i ovo sa drugim delovima optužnice.

  • Satisfakcija

Kod nas je u Srbiji inače problem što je Tužilaštvo pod velikim uticajem politike i ono u dobrom broju slučajeva pokreće procese i kad nema dovoljno elemenata.

Tu Tužilaštvo, u želji ili nameri da političarima obezbedi političke poene, žrtvuje pravdu i pravo tako da je to jako loše.

S jedne strane, ljudi prosto izgube povjerenje u sud jer misle da sudovi ne rade dobro zato što su ti procesi od početka loše zasnovani i loše su vođeni.

I onda na kraju zaista može da se desi -- i s pravom će se desiti ako do do toga dođe, ali mi zaista još to u ovom trenutku ne možemo znati -- da Mišković bude oslobođen svih optužbi i ta sudska presuda će za njega predstavljati jednu ljudsku i moralnu satisfakciju, ako ne i neku drugu.

XS
SM
MD
LG