Dostupni linkovi

Otkud Mali u gostima kod Miškovića?


Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

Presuda decenije je, izgleda, pred vratima, pred Specijalnim sudom se u procesu protiv prvog biznismena Srbije već iznose završne reči, a dok se to događa gradonačelnik Beograda Siniša Mali sedi pored Miroslava Miškovića na proslavi 25. rođendana njegove kompanije “Delta holding”. Da li ovo ilustruje zaokret aktuelne vlade prema Miškoviću ili je njegovo hapšenje i procesuiranje bilo samo velika glumačka predstava ne bi li premijer Srbije sebi podigao rejting?

Vlasnik “Delta holdinga” je u prisustvu pet stotina zvanica poručio da su ovo najlepši trenuci u njegovom životu, najavio nova ulaganja i izbrojao koliko je državi platio na ime poreza.

“Državi smo na ime poreza platili u poslednjih deset godina preko dve milijarde evra. Nemam komentar ovde nikakav. Ja mogu da vam kažem da mi u Beogradu ove i sledeće godine planiramo izgradnju četiri velika objekta i ukupno investiramo oko 250 miliona evra”, pohvalio se Mišković.

Među njegovim gostima na proslavi jubileja bio je, pored sadašnjeg, i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, bivši premijer Mirko Cvetković, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, privrednici Vuk Hamović, Toplica Spasojević, Zoran Drakulić, a slavlje nije prošlo ni bez vladike Amfilohija, koji mu je zbog donacija za gradnju hramova najavio orden.

Siniša Mali
Siniša Mali

Svi su bili zatečeni time što je na počasnom mestu, s Miškovićeve desne strane, sedeo beogradski gradonačelnik Siniša Mali, jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića. Premijer još od hapšenja ovog tajkuna, što mu je enormno podiglo rejting, grmi da neće pobediti oni koji bi da stvari vrate u prošlost, ne bi li Srbijom ponovo upravljali “tajkunsko mafijaški klanovi, kao što su upravljali od Zemunskog do Miškovićevog klana".

“Iznenadili biste se koliko je širok i značajan Miškovićev uticaj u finansijskom i medijskom smislu...Mnogo je ozbiljniji nego što sam mogao da sanjam. Mnogo para ima i ne čeka mu se ta presuda za koju tvrdi da neće biti osuđujuća", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u martu prošle godine.

I sam Siniša Mali je godinu dana ranije odapinjao strele na Miškovića da pokušava da zarad svojih poslovnih interesa sruši projekat “Beograd na vodi”.

Višestruke poruke

Kako onda shvatiti ovaj obrt? Događa li se nešto skriveno od očiju javnosti? Da li to Mali, stolicom pored Miškovića demonstrira zaokret u odnosu na svog poslodavca Vučića ili, pak, sam Vučić pravi zaokret prema Miškoviću, uprkos tome što ga mesecima optužuje da hoće da ga sruši s vlasti?

Da Siniša Mali išta može da uradi bez odobrenja Vučića ne veruje Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija. Ocenjuje da stolica Malog pored Miškovićeve šalje višestruke poruke.

“Te poruke su kontradiktorne u odnosu na situaciju koju smo do sad imali, ali to nije ni prva ni poslednja kontradikcija koju vlast plasira građanima. Dakle, svako je dobio svoju poruku i oni to najbolje umeju da čitaju. Mišković je time očigledno dobio poruku, politički protivnici su dobili poruku, oni koji su do juče verovatno računali na Miškovića i njegov zagrljaj, a šalje se poruka i javnosti da se ta stvar oko Miškovića nekako relaksira. Evo, može se očekivati uskoro i presuda, pa, ako bude oslobađajuća – ništa zato, stvari su se promenile, ljudi su prešli iz jednog tabora u drugi i sve je otprilike leglo”, kaže Dobrašinović, a upitan znači li to onda da je hapšenje i procesuiranje Miškovića, Vučićeva priča da je Mišković bio gazda Srbije, da je upregao medije da ruše njegovu vlast – da je sve to zapravo bila farsa da se prikupe politički poeni, on potvrdno odgovara:

“Ja mislim da jeste. Sve vreme, ne samo u slučaju Mišković nego i u drugim predmetima, pokazuje se da tu nema ni ozbiljne političke namere da se zaista vlast obračuna sa nečim što je kriminal, niti je taj tajkunsko-politički zagrljaj raskinut. Ništa se sa dolaskom Vučića na vlast nije promenilo u tom odnosu između političara i tajkuna, uticaja tajkuna na politiku i uticaja političara na raznorazne biznise - samo su se imena igrača promenila. Stvaran je jedno vreme privid da se tu nešto radikalno menja, međutim, mi vidimo da promena nikakvih nema”, kategoričan je Dobrašinović.

Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, podseća da je i sam Vučić na jedan privredni sastanak pozvao Miroslava Miškovića. I on smatra da skup na kojem jedan do drugog sede Siniša Mali i Miroslav Mišković pokazuje da sprege između tajkuna i vlasti nisu raskinute i da Srbijom vladaju centri moći izvan institucija. Upitan da li to znači da je hapšenje Miškovića bila farsa, da Vučiću odnosu na prethodnike ništa nije promenio u odnosu prema tajkunima, Šuković kaže:

“Da je promenio, on bi i one 24 privatizacije koje je Evropske unija tražila od Srbije da se preispitaju, doterao do kraja. Navodno je bila počela istraga, ali sve je to zamrlo. Ovo što se radi s Miškovićem više izgleda kao neko fingiranje nego stvarni proces. Činjenica je da je to što je uhapsio Miškovića njemu podiglo rejting, ali poslednji događaji pokazuju da se iza brda nešto valja” ocenjuje Šuković.

XS
SM
MD
LG