Dostupni linkovi

Prvi zabilježeni smrtni slučaj od omicron soja 


Omicron soj zabilježen je u 60 zemalja širom svijeta

Najmanje jedna osoba preminula je nakon zaraze omicron sojem korona virusa u Velikoj Britaniji izjavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson, što je prvi javno potvrđeni slučaj smrti u svijetu od novog soja koji se brzo širi.

Od kada je prvi slučaj omicrona potvrđen u Britaniji 27. novembra, uvedena su strožija ograničenja, a u nedelju je Johnson upozorio da bi ovaj soj mogao nadvladati imunološku odbranu onih koji su vakcinisani sa dvije doze.

Još uvijek nema detalja da li je preminula osoba bila vakcinisana ili je imala prethodne zdravstvene probleme. Omicron soj možda je doveo i do smrtnih slučajeva u drugim zemlja, ali osim Britanije nema zvaničnih potvrda.

“Nažalost sada je potvrđeno da je najmanje jedna osoba umro od omicrona”, rekao je Johnson novinarima.

“Tako da mislim da je ideja da je ovo na neki način blaža verzija virusa, mislim da je to nešto što moramo ostaviti po strani i samo prepoznati tempo kojim se širi populacijom”, rekao je Johnson.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je parlamentu da omicron soj sada čini 44 posto zaraženih u Londonu i da će u roku od 48 sati postati dominantan soj u ovom gradu.

Prije no što je objavljena informacija o smrti, iz Britanije je navedeno da je deset osoba hospitalizovano sa omicron sojem u različitim djelovima Engleske. Starost osoba u bolnicama kretala se od 18 do 85 godina, a većina je primila obje doze vakcine.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije saopštila je da omicron, prvi put otkriven u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu krajem novembra, može nadvladati imunitet onih koji su primili dvije vakcine kao što su AstraZeneca ili Pfizer.

Južnoafričko ministarstvo zdravstva saopštilo je da ne mogu sa sigurnošću reći da li je bilo koji od smrtnih slučajeva od COVID-19 uzrokovan omicronom jer smrtni slučajevi nisu raščlanjeni prema soju.

Pročitajte još:

Omicron soj prijavljen je u više od 60 zemalja svijeta predstavlja “veoma visok” globalni rizik, uz neke dokaze da zaštita vakcine ne utiče na njega, ali klinički podaci o njegovoj ozbiljnosti su ograničeni, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG