Dostupni linkovi

Većina zaraženih omikronom u SAD potpuno vakcinisana


Većina od 43 slučaja zaraženih omikron sojem korona virusa u SAD su potpuno vakcinisani, a trećina je primila i buster dozu, saopštili su u petak Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je naveo da medju 43 infekcija omikronom, 34 osobe su potpuno vakcinisane, 14 je primilo i dodatnu dozu takozvani pojačivač, mada je pet dobilo u period kraćem od dve sedmice nakon čega vakcina pruža najveću zaštitu, preneo je Rojters.

Među zaraženima, 25 njih je staro između 18 do 39 godina, a 14 je putovalo u inostranstvo. Korona virusom je ranije bilo zaraženo šest osoba.

Većina njih je imala samo blage simptome kao što su kašalj i i umor, navodi se u izveštaju, a jedna osoba je hospitalizovana dva dana. Ostali simptomi prijavljeni su ređe, uključujući mučninu ili povraćanje, kratak dah ili otežano disanje, dijareju i gubitak ukusa ili mirisa.

Laboratorijske studije objavljene ove nedelje sugerišu da će varijanta Omikrona umanjiti zaštitnu moć dve doze Pfizer-ove i BioNTech-ove vakcine protiv COVID-19, iako bi treća doza mogla da povrati tu zaštitu.

Prvi poznati slučaj Omikrona u SAD registrovan je 1. decembra kod potpuno vakcinisane osobe koja je otputovala u Južnu Afriku. CDC je naveo da je najraniji datum početka simptoma bio 15. novembar kod osobe koja je putovala u inostranstvo.

Delta varijanta i dalje čini više od 99 odsto svih slučajeva u SAD. Ali, izveštaji iz Južnoafričke Republike pokazuju da je Omikron varijanta veoma prenosiva.

Iako je reč o malom broju slučajeva zaraze, izveštaj CDC izaziva zabrinutosti da vakcine koje se trenutno primenjuju pružaju manju zaštitu od ovog vrlo prenosivog soja korona virusa.

CDC je saopštio da, iako se čini da su mnogi od prvih prijavljenih slučajeva Omikrona blagi, postoji vremenski razmak između infekcije i težih ishoda. Takođe bi se očekivalo da će simptomi biti blaži kod vakcinisanih osoba i onih sa prethodnom infekcijom SARS-CoV-2.

Čak i ako je većina slučajeva blaga, visoko prenosiva varijanta može dovesti do velikog broja infekcija da zaguši zdravstveni sistem, upozorio je CDC.

Laboratorijske studije objavljene ove nedelje sugerišu da će varijanta Omikrona umanjiti zaštitnu moć dve doze Pfizer-ove i BioNTech-ove vakcine protiv COVID-19, iako bi treća doza mogla da osnaži tu zaštitu.

Omikron soj do sada je otkriven u 22 države pošto je prvi put identifikovan u Južnoafričkoj Republici i Hongkongu krajem novembra.

Većina zaraženih ima blage simptome, a samo je jedna od 25 zaraženih osoba u Južnoafričkoj Republici bila dva dana u bolnici.

XS
SM
MD
LG