Dostupni linkovi

Prvi maj u regionu: Radnička prava samo u predizbornim obećanjima


U zemljama regiona na Međunarodni praznik rada slična, sumorna slika. Radnici bez prava, nezaposleni ostarili na biroima, a sindikati razjedinjeni i bez ikakvog uticaja na vlasti i poslodavce.

U BiH, koja ima najveću stopu nezaposlenosti u regionu u odnosu na broj stanovnika, 45 posto, Međunarodni praznik rada u Tuzli i Mostaru obilježen je protestima radnika.

U ostalim gradovima, uprkos lošem vremenu i opštoj besparici, uz skromniju trpezu nego prethodnih godina građani na izletištima proslavljaju praznik rada.

Savez samostalnih sindikata BiH donio je odluku da će u svim sindikalnim organizacijama 27. maja u podne biti održan štrajk upozorenja, piše Mirna Sadiković u tekstu Bez razloga za prvomajsko slavlje: Ni praznika, ni radničkih prava.

„Gde smo mi to danas? U Srbiji je više od 800.000 nezaposlenih, više od milion građana živi ispod granice siromaštva. Ogroman broj već se nalazi u dužničkom ropstvu, u redovima ispred narodnih kuhinja i u neprekidnom strahu od onoga šta donosi sutra“, navodi se, između ostalog, u proglasu koji je pročitan pred nekoliko hiljada građana Srbije, uglavnom članova sindikata, koji su se okupili na protestu u Beogradu, na poziv Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Nakon što se sa zvučnika čula Internacionala, okupljenima se obratilo više sindikalnih lidera čija je poruka bila da radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave, a vlastima su, kako u tekstu prenosi Ognjen Zorić, poručili: Prvi maj nije prvi april.

(FOTOGALERIJA: Sindikalni protest u Beogradu)

Iako su u glavnom gradu Crne Gore prvomajske šetnje organizovala dva sindikata, učesnika nije bilo dovoljno ni za jednu koja bi svojom snagom i iskazanim revoltom privukla pažnju odgovornih za teške socijalne probleme u Crnoj Gori - veliku nezaposlenost, rastuće siromaštvo, opštu neizvjesnost i odsustvo osjećaja zaštićenosti od strane države.

"Šetača" koji su 1.maja, po pravom jesenjem danu izašli da izraze protest zbog takvog stanja, bilo je veoma malo, pa je foto reporter jednog dnevnog lista, u jednoj od dvije kolone, "u glavu" prebrojao 58 učesnika, piše Esad Krcić u tekstu Malodušnost i nezadovoljstvo na Praznik rada.

(FOTOGALERIJA: Sindikalni marš u Podgorici)

Iako su vlasti Kosova radile na različitim ekonomskim projektima i obećavale nova radna mesta, situacija se u zadnjih 15 godina, međutim, ne menja.

Ekonomski stručnjaci kažu da je spor ekonomski razvoj glavni razlog zašto je nezaposlenost tako široko rasprostranjena, navodi Amra Zejneli u tekstu Kosovo na Prvi maj: Radnici bez prava, sindikati ćute.
XS
SM
MD
LG