Dostupni linkovi

Sindikati: Prvi maj nije prvi april


Prvi maj, Međunarodni praznik rada. U Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, okupilo se nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", kako bi ukazali na položaj srpskih radnika koji, kako navode obeležavaju siromaštvo, socijalna nepravda, ugrožena prava, ali i na visoku nezaposlenost.

„Gde smo mi to danas? U Srbiji je više od 800.000 nezaposlenih, više od milion građana živi ispod granice siromaštva. Ogroman broj već se nalazi u dužničkom ropstvu, u redovima ispred narodnih kuhinja i u neprekidnom strahu od onoga šta donosi sutra“, navodi se, između ostalog, u proglasu koji je pročitan pred nekoliko hiljada građana Srbije, uglavnom članova sindikata, koji su se okupili na protestu u Beogradu, na poziv Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Kragujevčani zaboravili Praznik rada


U Kragujevcu, nekadašnjem gradu samoupravljača, ni ove godine nije bilo organizovanog sindikalnog obeležavanja Međunarodnog praznika rada Prvog maja, a oko 500 kragujevačkih sindikalaca pridružilo se prvomajskoj protestnoj šetnji koja je organizovana u Beogradu, piše Branko Vučković. OPŠIRNIJE...
„Ovo je obaveza prema sadašnjem trenutku u Srbiji, koja se nalazi u poražavajuće lošem stanju. To nas tera da danas, a ako treba i sutra i prekosutra i svaki dan budemo na ulicama“, rekao nam je predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Nakon što se sa zvučnika čula Internacionala, okupljenima se obratilo više sindikalnih lidera čija je poruka bila da radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave, a vlastima su poručili – 1. maj nije 1. april.

„I ove godine smo se okupili u slavu praznika, ali nam nije do praznovanja. U Srbiji se teško živi. Radnici su i dalje potlačeni, poniženi i omalovaženi. Mi to stanje moramo promeniti“, poručio je predsednik Samostalnih sindikata Beograda Vlada Andrić.

„Ove 2014. godine radnici i sindiakti u Srbiji nemaju šta da slave. Prvi. maj dočekujemo razočarani, iznevernih nada i očekivanja... Bolji život, više posla, redovne plate i dostojanstvo rada, samo su u predizbornim kampanjama i obećanjima“
,rekao je Saša Torlaković, predstavnik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Nakon govora, okupljeni su, sa transparentima u rukama i pištaljkama u ustima, krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda.
XS
SM
MD
LG