Dostupni linkovi

Provera diploma preko 600 službenika u Kragujevcu


Vlasnike neregularnih diploma čekaju momentalni otkazi ugovora o radu, kaže gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković
Vlasnike neregularnih diploma čekaju momentalni otkazi ugovora o radu, kaže gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji је odlučio da proveri diplome svih funkcionera i zaposlenih u gradskoj upravi, od gradonačelnika do portira.

Gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na proveru verodostojnosti otpremljeno više od 600 diploma i da u tom procesu, kako je navela, nema pošteđenih i zaštićenih.

Bez izuzetaka zaštićenih i povlašćenih

„U gradskoj upravi biće proverene apsolutno sve diplome – diplome nameštenika, službenika, službenika na položaju i funkcionera. Već smo otpremili više od 600 i ostalo ih je još dvadesetak, koje se upravo spremaju za slanje i biće provereni svi – od radnika do gradonačelnika, bez izuzetaka”, rekla je Tucaković.

Prema njenim rečima odluka o proveri motivisana je usmenim upozorenjima zaposlenih da neke njihove kolege imaju kupljene, falsifikovane ili neke druge falš diplome i da su, nasuprot njih, službenici koji su ozbiljno učili, studirali i diplomirali veoma oštećeni.

„Smatrali smo da je jedino ispravno da, ako hoćemo da ispoštujemo zaposlene koji su na regularan način stekli svoje diplome ulažući u svoje obrazovanje rad, trud, vreme i novac, proverimo valjanost svih svedočanstava i to smo i učinili. Takođe, provera diploma se vrši i u kontekstu reorganizacije koja je u toku u gradskoj upravi. Cilj nam je da ovom akcijom proverimo da li su kompetencije zaposlenih u skladu sa pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova”, rekla je Tucaković.

Rok – što pre moguće

Ona je dodala da se očekuje da nadležno ministarstvo efikasno obavi svoj deo posla.

„Nemamo neki tačno određen rok, ili bolje rečeno, rok je što je moguće pre. A šta će biti, videćemo. Najlepše bi bilo, što i mi želimo, da sve diplome budu validne i regularne, ali tek treba sačekati rezultate.”

Prema njenim rečima, vlasnike neregularnih diploma čekaju momentalni otkazi ugovora o radu.

„Po sili zakona sleduje prestanak radnog odnosa. Tu odluku nismo mi doneli, ona je zakonski propisana i predviđa raskid radnog odnosa ukoliko se utvrdi da je diploma nelegalno stečena”, naglasila je gradska većnica.

Za opoziciju reč je o zamagljivanju skandala

Iz opozicije stižu kritike ove odluke koju u Gradskom odboru Narodne stranke doživljavaju kao, kako kažu, spinovanje radi skretanja pažnje javnosti sa serije skandala koji potresaju gradsku vlast.

Boris Herman, predsednik tog odbora podseća da su od početka februara, dva visoka gradska funkcionera već podneli ostavke, i da je treći „kovertirao isti potez”, nakon što su njihove profesionalne biografije dovedene u sumnju.

„Oni, u stvari, pokušavaju da malo smire sadašnje tenzije, jer činjenica je da su sada izloženi žestokim napadima javnosti, zbog čega nastoje da na neki način saniraju te probleme. Verovatno su po savetu nekog iskusnijeg započeli akciju provere diploma, jer su svesni da građani upravo najviše sumnjaju u njihovo obrazovanje i način na koji su stekli diplome”, rekao je Herman za RSE i dodao da u Narodnoj stranci sumnjaju u iskrenost namere gradske vlasti da se izbori sa neregularnim diplomama.

„Pitanje je zašto to nisu uradili ranije nego baš sada samo nekoliko meseci nakon što su izabrani i imenovani novi kadrovi i funkcioneri. To je za njih veoma osetljivo pitanje, ali su se odlučili da ga iskoriste kao džokera. Ali, ako istraju i uspeju u tome, možemo samo da kažemo odlično, svaka čast.”

Serija ostavki funkcionera

Početkom februara ostavku je podneo gradski urbanista Ivan Marković, koji je na toj funkciji bio kraće od tri meseca, zbog ličnih razloga i obaveza koje ima u svom matičnom preduzeću. Narodna stranka je tražila proveru verodostojnosti njegove potvrde o radnom iskustvu.

Dan kasnije ostavku je podneo i gradski većnik za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi, koga je Narodna stranka prozivala zbog navodnog hapšenja u Sjedinjenim Američkim državama zbog krađe u vrednosti ispod 500 dolara.

Dobi je reagovao saoštenjem u kojem je naveo da je u SAD kažnjen perkršajno zbog neovlašćenog parkiranja dostavnog vozila u njegovom vlasništvu, a da je iznos kazne bio 250 dolara. On je takođe najavio tužbu protiv Narone stranke.

Grad u centralnoj Srbiji je takođe potresla i vest o tome da su dve službenice gradske uprave podnele krivičnu prijavu protiv zamenika predsednika Skupštine grada Kragujevca Zorana Mladenovića koga su optužile za seksualno uznemiravanje. Taj predmet je u fazi provera u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu. Mladenović je u saopštenju negirao optužbe.

Tim povodom oglasio i lokalni odbor opozicionog Srpskog pokreta obnove koji je u sapštenju ocenio da gradonačelnik Nikola Dašić „snosi odgovornost za loš izbor kadrova” i da je zbog toga „ostavka najmanje što se od njega očekuje”.

Gradonačelnik Nikola Dašić nije reagovao na kritike i zahteve opozicije.

U Kragujevcu su na vlasti stranke okupljenje u širokoj koaliciji čiju okosnicu čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

Provere zarad boljeg upravljanja ljudskim resursima

Većnica Sanja Tucaković je rekla da su kritike zbog navodnog spinovanja priče o proveri diploma neosnovane i da nemaju nikakve veze sa aktuelnim događajima u gradskoj upravi.

„Apsolutno ne. Mi smo ovu priču započeli pre više od dva meseca. Trebalo je sve to pripremiti po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, jer je pristup diplomama i podacima o zaposlenima ograničen, tako da smo morali da pribavimo mišljenje i savet stručnjaka o procedurama neophodnim za zakonitu realizaciju ove akcije”, rekla je gradska većnica.

Ona je u izjavi za RSE najavila da će zbog unapređenja upravljanja ljudskim resursima ubuduće, pre potpisivanja ugovora o radu, biti proveravane sve diplome i prateća dokumentacija svih kandidata.

„Kako bi se izbegle neugodne situacije nakon zasnivanja radnog odnosa proveravaće se diplome i ostala dokumentacija svakog kandidata koji konkuriše za radno mesto u gradskoj upravi, a isti princip važiće i za funkcionere”, najavila je Tucaković.

Mišljenje građana podeljeno

Kragujevčani imaju podeljeno mišljenje o najnovijem potezu gradskih vlasti.

Mirjana Ilić je za RSE rekla da je to jedini način da se vlasti izbore sa nedaćama koje su ih snašle.

“To je razumljiv potez. Provera i sankcije za sve koji varaju i kradu, jer onaj koji krade, ako ne snosi sankcije, opet će da krade”, rekao je Adam Novaković.

Dragan Vujić ne veruje da će funkcioneri snositi bilo kakve posledice. “Ispašće na kraju da su radnici krivi za sve što se događalo u poslednjih deset godina”.

Radmila Nikolić ukazuje i na tešku ekonomsku situaciju u gradu. “Ne razumem se u to, ali je strašno. Ljudi gladuju, prevrću po kontejnerima, a političari se samo grabe za stolice”, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG