Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici gladni i besni ruše sistem


Sa jednog od prošlogodišnjih radničkih protesta, Foto: Radovan Borović
Dok iz Vlade najavljuju zakon kojim će regulisati pitanje štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru, Srbijom se širi novi talas štrajkova koji prete, navode analitičari, potpunim slomom sistema pa i izazivanjem vanrednih izbora. Vlast je rešena da ne popusti pod pritiscima zaposlenih u javnom sektoru koji izlaze sa novim zahtevima za povećanje prošle godine zamrznutih plata.

Sa juga Srbije iz Kuršumlije na mestu gde radnici nekoliko privatizovanih preduzeća blokiraju put Niš – Priština, uz podršku zdravstvenih radnika, lokalnih funkcionera, ali i srednjoškolaca, dvanaesti dan se razležu krici:

“Nećemo da radimo, gladni smo, žedni. Hleba nemamo, lekova nemamo, decu ne možemo da školujemo….!!!!”Na drugom kraju države, u Novom Sadu od ponedeljka štrajkuju zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima nezadovoljni odlukom gradskih vlasti da im smanji plate za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. iz javnog komunalnolg preduzeća Momčilo Arsenijević:

“Mi ne tražimo veće plate. Samo da nam ostanu ove koje imamo.”

U istim trenucima u glavnom gradu, Sindikat medicinskih sestara i zdravstvenih radnika preti preduzimanjem “drastičnih mera” ukoliko ne dođe do preispitivanja odluke o smanjenju broja zaposlenih u zdravstvu. Prdstavnik Sindikata Dragan Bisenić:

“Sa jednom trećinom sestara koje rade u zdravstvu ne može se imati ozbiljna zdravstvena zaštita.”

Protest radnika Republičkog geodetskog zavoda, Foto: Vesna Anđić
A taman što su radnice “Raške” iz Novog Pazara posle skoro 50 dana prekinule štrajk glađu, direktorka Specijalne bolnice “Zlatar” u Novoj Varoši Vesna Herera, smenjena je dan nakon što je ispred Vlade Srbije najavila da će ona otpočeti štrajk glađu. Rešenje o smeni je dobila u trenutku kada je prestala da uzima hranu:

“Ovo nije štrajk zbog moje karijere. Štrajkujem iz ubeđenja.”

Doktorka Herera protestuje zato što je broj postelja u bolnici sa 300 smanjen na 30:

“Kada samo potala direktorka to mi je bila čast i izazov. Ali isto tako i odgovornost prema ljudima koji su zaposleni u ovoj ustanovi, i prema mom kraju, i prema pacijentima.”

MASE NA ULICAMA SE GOMILAJU


Takođe samo u utorak, radnici Veterinarske ustanove “Glutin” iz Padinske skele počeli su štrajk glađu, zahtevajući od Ministarstva poljoprivrede pokretanje proizvodnje i isplatu 49 zarada. Dok su oni počinjali gladovanje, oko 200 zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu okupilo se na protestu ispred zgrade Vlade Srbije zahtevajući preispitivanje odluke da se broj zaposlenih u toj ustanovi smanji za četvrtinu:

“Dolazimo iz Priboja. Od deset radnika troje ostaje da radi, sedam ostaje bez posla.”
“Zato što sam posle 28 godina izbačena. Bukvalno kao broj.”
“Nemoj mene ništa da pitaš, hoću da vrištim.”


Mase na ulicama se gomilaju za sada neujedinjene u protestima. Ali, vrlo lako do toga može doći, procenjuje predsednik sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak, i to sa posledicama koje mogu biti nesagledive:

“Ako bi se postigla određena masovnost to bi moglo čak da vodi i u prveremene izbore. Ja se bojim da iza takve želje stoje određene političke aktivnosti koje su sasvim sigurno iza zavese predstave koju mi gledamo.”


POSLEDICE LOŠIH PRIVATIZACIJA


Kome bi mogla biti u interesu dalja radikalizacija radničkih štrajkova? Na primeru iz Kuršumlije to je teško proceniti. Naime, radnicima su se povremeno priključivali i lokalni funkcioneri, da bi im u ponedeljak im je bivši saradnik Mirjane Marković, Aleksandar Vulin poručio – da bi trebalo da budu ponosni na svoje jedinstvo.

Radnici kažu da je u proteklih šest godina najveće preduzeće u Kuršumliji drvni kobinat ‘Kopaonik’ pljačkano od strane konzorcijuma. Prodati su pogodni, fabričke hale, a čak su i mašine iz njih iznete isečene i prodate kao staro gvožđe.

“Hladno je, iscrpljeni smo, umorni, ali moraćemo da istrajemo i istrajaćemo sigurno u našim zahtevima. i idemo do kraja jer mi drugog rešenja nemamo.”

Štrajkove u privatnim preduzećima trebalo bi rešavati od slučaja do slučaja, kazala je u našem jutarnjem programu za Srbiju direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović. Negde je reč o preduzećima koje su novi vlasnici potpuno upropastili, a negde su problem radnici koju ne mogu da se odviknu od samoupravljanja:

Među poslednjim protestima prošle godine bio je protest radnika "1.maja" iz Lapova, koji su danima blokirali prugu Beograd-Niš; Foto: Branko Vučković
“A kako će sada Vlada da se izvuče iz privatizacija koje su obavljane loše to jeste glavni izazov i problem koji mora da se rešava.”

Rešenje koje bi zadovoljilo gladnu masu Vlada još nije pronašla, delom i zato što je drugu sedmicu koncentrisana na rešavanje zahteva onih koji gladni nikako nisu, ili kako bi rekla Biljana Stepanović:

“Ako postoji neko ko je zaštićen u ovoj zemlji onda su to oni.”

DO DONOŠENJA ZAKONA VLADA NEĆE POPUSTITI


Misli se, između ostalih, i na radnike Telekoma ili Elektro privrede Srbije nekih od uspešnijih javnih preduzeća. Zbog globalne krize, u javnom sektoru od prošle godine zamrznute su plate. iz Vlade najavljuju da popuštanja neće biti ni u 2010. godini. Uz to ministar za rad Rasim Ljajić najavljuje donošenje zakona koji će regulisati pitanje plata i štrajkova u javnom sektoru:

Rasim Ljajić: Mora se odrediti šta je protest a šta je štrajk
“Mi ovu oblast moramo regulisati. Mora se odrediti šta je protest a šta je štrajk.”

Do donošenja tog zakona Vlada neće ignorisati zahteve ali ni popuštati pod pritiscima, dodao je Ljajić:

“Takođe najgore što može da nam se dogodi je da se otvori pandorina kutija, da budemo zatrpani zahtevima za povećanje plata posebno u javnom sektoru, a što bi moglo da naruši celoukupnu ekonomsku politiku Vlade. Time i da se ceo sistem uruši kao kula od karata.”


Onako kako neki možda i priželjkuju, upozorava iz sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak:

“Možda se nekome šapnulo na uho, sad je prilika, sad to traži.”


Međutim, da li se šapatom pozivalo na štrajkove iz redova opozicije ili se i u vlasti stiču poeni provociranjem nezadovoljstva poniženih radnika. Postavlja se pitanje da li to namerno ili ne, čini i šef policije Ivica Dačić, čestim najavama hapšenja:

“Čeka nas borba protiv privrednog kriminala. Naročito zloupotreba u privatizaciji.”

To nije prvi put da je ministar unutrašnjih poslova najavljivao hapšenja neuspelih investitora, zanemarujući pri tome da je upravo država nadležna za zaštitu prava radnika koja su preduzetnici na sebe preuzimali.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG