Dostupni linkovi

Prije suđenja generalu Mahmuljinu u Sarajevu protesti udruženja iz RS


Protest ispred Suda BiH 7. decembra
Protest ispred Suda BiH 7. decembra

Zbog ponavljanja suđenja ratnom komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, generalu Sakibu Mahmuljinu, ispred Suda BiH protestovalo je nekoliko desetina predstavnika boračkih udruženja i udruženja žrtava iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

Ponovljeno suđenje počelo je 7. decembra, a predstavnici udruženja iz RS traže da se kazne zločini odreda El Mudžahidin.

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom dijelu BiH, a kako su djelovali u sklopu 3 korpusa Mahmuljin je bio njima nadređeni.

Veselko Pejić od tada traži oca Miloša.

"Ja sam došao da pitam zašto mog oca nema, zašto ne mogu dobiti njegove zemne ostatke da ga sahrani? ", upitao je Pejić te dodao kako je "21. vijek, a mi još tragamo za svojim najmilijima"

"Majka iza mene traži sina, koji je tada imao 19 ili 20 godina . Takvih majki ima još. Ove majke će brzo umrijeti. Mi biološki nestajemo. Ko će ovdje dočekati pravdu. Nikoga ne okrivljujem. Samo tražim i molim dajte da ovo prevedemo na humano pitanje. Svaka majka je majka, svaku majku srce isto boli za djetetom", poručio je Pejić na protestima ispred Suda BiH.

Odlukom Žalbenog vijeća Suda BiH početkom novembra ukinuta je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu kojom je bio osuđen na deset godina zatvora.

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa preduzeo kako bi spriječio ratne zločine koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće .

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin "imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina".

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred El Mužahid sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom trbunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno vijeće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni.

XS
SM
MD
LG