Dostupni linkovi

Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina za ratni zločin na području Vozuće i Zavidovića 


Sakib Mahmuljin, bivši general Armije BiH
Sakib Mahmuljin, bivši general Armije BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) 22. januara donio je prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH (ARBiH) Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On, kako se dalje navodi, protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljina su uhapsili pripadnici SIPA-e 12. decembra 2015. godine, a dan kasnije Sud nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH da mu bude određen jednomjesečni pritvor. Mahmuljin je pušten da se brani sa slobode, uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH je 23. decembra 2015. godine podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, a Sud je potvrdio optužnicu 7. januara 2016.

Odred "El Mudžahid" bila je jedinica u sastavu 7. Muslimanske brigade 3. korpusa ARBiH. Bila je sastavljena od dobrovoljaca afro-azijskog porijekla.

U slučaju Sakiba Mahmuljina, u činjeničnom osnovu optužnice se navodi: "U toku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina."

XS
SM
MD
LG