Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti protiv francuskog predloga u Skoplju


Protesti u Skoplju protiv francuskog predloga se održavaju od 2. jula

Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je, uz podršku makedonske opozicije, protestovalo i u nedelju, 10. jula protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

Francuski predlog je da Skoplje uključi etničke Bugare u svoj ustav "na ravnoj osnovi sa drugim narodima" i, između ostalog, promeni udžbenik istorije.

Protesti pod motom "Ultimatumu ne, hvala", koji se održavaju osmi dan, protekli su mirno, a najavljeno je da će biti nastavljeni sutra u 19.

Uobičajeno su počeli okupljanjem građana ispred Vlade Severne Makedonije, odakle su u protestnoj koloni prošli pored Ministarstva pravde i završili ispred zgrade parlamenta, uz zahteve da se odbije francuski predlog jer, kako smatraju, vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Na protestu su se čule rodoljubive pesme i skandiranja "Ostavka, ostavka", "Nikad severna, samo Makedonija" i "Makedonija, Makedonija", a među učesnicima su bili i lider najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, narodni poslanici, gradonačelnici i visoki funkcioneri iz njegove partije, kao i predstavnici manje parlamentarne partije Levica Dimitra Apasijeva.

Protesti protv francuskog predloga počeli su u subotu 2. jula na inicijativu lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je prethodni dan pozvao građane bez ozbira kakvo im je političko opredeljenje na masovne svenarodne proteste.

Zbog muslimanskog praznika Kurban bajrama dan ranije nije održano protestno okupljanje u Skoplju, kao ni u petak kada je nezadvoljstvo izraženo podnevnim jednosatnim blokadama - u Skoplju na bulevaru ispred Vlade Severne Makedonije i na magistralnim putevima Štip-Veles, Strumica-Radoviš i Gradsko-Prilep.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Francuski predlog su za sada podržale noseće partije vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Vlada je u četvrtak u Sobranje poslala "pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vreme predsedavanja EU", a u ponedeljak bi na redovnom koordinativnom sastanku predsednika parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa trebalo da bude dogovoreno kada će se naći pred poslanicima.

Šta je podrazumijevao prvi francuski prijedlog?

Francuski prijedlog - u prvobitnom obliku - predviđao je da bugarski uslovi postanu dio obaveza Sjeverne Makedonije prema EU. Istovremeno, Evropska komisija bila bi garant za njihovo sprovođenje.

Ovo rješenje poznato je kao "francuski prijedlog" jer je došlo tokom francuskog predsjedavanja EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Poslije francuskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je završeno 1. jula, slijedi šestomjesečno predsjedavanje Češke Republike.

Francuski prijedlog je ukupno treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Njemu su prethodili njemački i portugalski prijedlog.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

XS
SM
MD
LG