Dostupni linkovi

Ambasada SAD nakon protesta u Sarajevu: Ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim građanima


Protesti u blizini zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1. novembar 2021.
Protesti u blizini zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1. novembar 2021.

Nakon protesta koji su održani u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini na kojima su građani uputili zahtjev za smjenu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, saopštenjem su se oglasili iz te Ambasade.

Navode kako podržavaju slobodu i pravo građana na mirno okupljanje, te kako je za njih mišljenje građana BiH veoma važno.

"Ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim građanima. Također, potičemo lidere da rade na izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti, neopterećene korupcijom, kakvu građani i zaslužuju", saopšteno je.

SAD podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, države koja je multietnička i demokratska, navodi se između ostalog u saopštenju Ambasade SAD.

Podsjećamo, u ponedjeljak, 1. novembra, na protestima nedaleko od Ambasade SAD se okupilo pedesetak građana, koji su uputili zahtjev američkoj administraciji i međunarodnoj zajednici da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Istovremeno traže da SAD odredi druge osobe koje će moderirati razgovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, umjesto zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewa Palmera, koji je prošle sedmice boravio u BiH s Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Traže i smjene predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, te predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

“Mislim da mora neko intervenisati. Svu trojicu – Dodika, Čovića i Izetbegovića. Neka ih skinu i neka neko drugi zauzme te pozicije i neka vode ovaj narod. Dosta je više, 30 godina vladaju. To je tuga golema”, kazala je penzionerka Šefika Hadžiomerović koja je došla na proteste.

Almir Arnaut, predsjednik Udruženja mladih Velika djeca, kazao je da se “ovdje radi o ljudskim pravima koja su svugdje u svijetu ista i svugdje se poštuju osim u BiH”.

“Ovdje čovjek ne može biti čovjek. Ovdje moraš biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat da bi bili u konkurenciji za posao, hranu, bilo šta. Malo je svijeta na ulicama u BiH. Svi su ustali protiv BiH, cijeli svijet. Kriva je Evropa i svijet, uz ove naše sukrivce. Mi vjerujemo da Izborni zakon BiH ne možemo primijeniti ako ne promijenimo Ustav BiH, gdje će svaki čovjek imati pravo da bira i da bude biran”, kazao je Arnaut.

Sa skupa je još poručeno kako “vjeruju u prijateljstvo sa SAD-om”, te da “očekuju pomoć predsjednika SAD-a Joa Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

Stotinjak građana održalo je 25. oktobra proteste sa sličnim zahtjevima i ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH. Formalno je organizator tih protesta bila nevladina organizacija “Restart”.

Predstavnici demonstranata tražili su sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ali on nije bio u zemlji pa su se sastali s predstavnicima OHR-a.
Danas je u Ambasadi SAD-a bio neradni dan zbog kršćanskog blagdana Svi Sveti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG