Dostupni linkovi

Protest ugostitelja Crne Gore, ne žele zatvaranje objekata


Protest ugostiteljskih radnika u Podgorici, 6. novembar 2020.
Protest ugostiteljskih radnika u Podgorici, 6. novembar 2020.

Nekoliko stotina ugostitelja iz više crnogorskih gradova okupilo se na protestu Udruženja ugostitelja u Podgorici, zahtijevajući da se njihovi objekti ne zatvaraju, kako to predviđaju mjere Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Oni su uputili zahtjev Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) da donese mjere koje će im omogućiti da sačuvaju svoj biznis i radna mjesta.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, IJZ je najavio da se od večeras, 6. novembra, u ponoć trebaju zatvoriti na 14 dana ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju.

S protesta, koji je počeo aplauzom za zdravstvene radnike, poručeno je da ugostiteljima nije cilj da protivurječe mjerama, niti da rade protiv zdravlja, ali da ne podržavaju uzaludan posao.

“Poštujemo mjere i želimo da se ponašamo s preporukama, ali ne prihvatamo selektivnost u zatvaranju naše djelatnosti”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ugostitelj Aleksandar Jovanović.

“To neće donijeti ništa bolje za zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori. Ako zatvaramo ugostiteljske objekte, a ostavljamo tržne centre, kladionice i teretane da rade, mislimo da se ne postiže efekat” kaže Jovanović i dodaje da u teškoj epidemiološkoj situaciji treba sve zatvoriti na određeni period.

“Mi smo u tom slučaju spremni prvi da zatvorimo, kako bismo sanirali ovu situaciju sa kovidom”, smatra Jovanović.

U slučaju da ostanu na snazi najavljene mjere zatvaranja njihovih objekata, Jovanović kaže da su ugostitelji spremni da ne ispoštuju tu zabranu.

“Na kraju krajeva, ako hoće da nas zatvore, neka nama i našim radnicima isplate prosječan lični dohodak u Crnoj Gori, to je jedini način da naši poslovi prežive i da posle nastavimo da funkcionišemo ”, kaže Jovanović.

Ugostitelji su u prva dva mjeseca epidemije imali pomoć države u iznosu minimalne zarade od 222 eura po zaposlenom, a potom četiri mjeseca 50 posto tog iznosa.

XS
SM
MD
LG