Dostupni linkovi

Srpska lista i srpske sudije suspenduju rad u kosovskim institucijama


Protest Srba u Gračanici, 25. mart 2022.
Protest Srba u Gračanici, 25. mart 2022.

Srpska lista i srpske sudije i tužioci obustavljaju rad u kosovskim institucijama, zbog odluske Sudskog saveta Kosova da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović koja je učestvovala na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Odluku o suspenziji učešća srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakich u Severnoj Mitrovici nakon protestne šetnje.

Potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je u Gračanici rekao da je glavna poruka protesne šetnje da se "prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima".

Nije bilo obraćanja okupljenima, već su srpski politicari dali izjave samo medijima.

Protest zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Protestna šetnja je organizovana i u Gračanici kod Prištine, protiv odluke Vlade Kosova da ne dopusti održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu 3. aprila.

U Severnoj Mitrovici je protestovalo stanovništvo iz četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova, dok u Gračanici su organizovano došli oni žive u šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

Radio Slobodna Evropa saznaje da su zaposleni u institucijama koje finansira Srbija imali "radnu obavezu" da učestvuju na ovim protestima.

Demonstranti su nosili parole "Kurti neće oterati Srbe sa KiM", "Kad Srbi zaćute to je najglasnije", "Evropo, zaustavi Kurtijevo iživljavanje".

Države Kvinte izrazile su zabrinutost zbog rizika od eskalacije ili nasilja na današnjim protestima.

"Građani imaju pravo na mirno okupljanje, kao i odgovornost da obezbede da takva okupljanja budi mirna i da ne postanu nasilna", navodi se u zajedničkom saopštenju Kvinte. Kvinta je ponovila poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle povećati tenzije.

Zvanična Priština tvrdi da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju između dveju strana. Premijer Aljbin Kurti je insistirao da zvanični Beograd Vladi Kosova uputi direktan zahtev za održavanje izbora, što je Srbija ocenila kao pritisak za priznanje Kosova i odbila da uradi.

Države Kvinte oštro su kritikovale Vladu Kosova što nije dozvolila održavanje izbor. Kvinta je saopštila da je ocenila pristup Srbije u pronalaženju rešenja, ali da je Kosovo odbilo konsturktivan predlog država Kvinte za rešavanje ovog pitanja.

Predlog Kvinte je bio da se oficiri za vezu Kosova i Srbije koriste kao jedini zvanični kanal komunikacije između Vlade Kosova i Vlade Srbije, za prenošenje zahteva Srbije kosovskim vlastima.

U vezi neodržavanja izbora na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se 22. marta sastao sa predstavnicima kosovskih Srba u Beogradu. Sastanku su prisustvovali i srpske sudije i policijsko rukovodstvo koje rade u sklopu kosovskih institucija.

Sudski savet Kosova je u četvrtak suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović zbog učešća na tom skupu, do konačne odluke disciplinske komisije. Zvaničnici Kosova su rekli da njeno učešće na tom skupu narušava integritet i profesionalizam sudije. Policijski inspektorat Kosova je u petak potvrdio za RSE da se takođe „razmatra“ i učešće srpskih policijskih rukovodilaca na sastanku sa Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon suspenzije Ljiljane Stevanović rekao da je time pogažen Briselski sporazum Kosova i Srbije iz 2013. Taj sporazum je integrisao policijske snage i sudske vlasti u okviru pravnog sistema Kosova.

XS
SM
MD
LG