Dostupni linkovi

Kosovske vlasti preispituju učešće srpskih policajaca na sastanku sa Vučićem


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa predstavnicima kosovskih Srba, 22. mart 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa predstavnicima kosovskih Srba, 22. mart 2022.

Policijski inspektorat Kosova saopštio je u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) da razmatra učešće srpskih policijskih rukovodioca sa severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić se 22. marta, zbog odluke kosovskih vlasti da ne dopusti održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora, sastao sa predstavnicima kosovskih Srba u Beogradu. Sastanku su prisustvovali i srpske sudije i policijsko rukovodstvo koje rade u sklopu kosovskih institucija.

Sudski savet Kosova je u četvrtak suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović zbog učešća na tom skupu, do konačne odluke disciplinske komisije. Zvaničnici Kosova su rekli da njeno učešće na tom skupu narušava integritet i profesionalizam sudije.

Vučić je u jednoj video poruci u četvrtak uveče rekao da je njena smena urađena po nalogu premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i da je time pogažen Briselski sporazum. On je takodje najavio da se priprema smena "srpskih komandira, policajaca koji su bili na sednici za nacionalnu bezbednost".

Zvanična Priština tvrdi da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju između dveju strana. Premijer Aljbin Kurti je insistirao da zvanični Beograd Vladi Kosova uputi direktan zahtev za održavanje izbora, što je Srbija ocenila kao pritisak za priznanje Kosova i odbila da uradi.

Države Kvinte oštro su kritikovale Vladu Kosova što nije dozvolila održavanje izbor. Kvinta je saopštila da je ocenila pristup Srbije u pronalaženju rešenja, ali da je Kosovo dobilo konsturktivan predlog država Kvinte za rešavanje ovog pitanja.

Predlog Kvinte je bio da se oficiri za vezu Kosova i Srbije koriste kao jedini zvanični kanal komunikacije između Vlade Kosova i Vlade Srbije, za prenošenje zahteva Srbije kosovskim vlastima.

Srbi sa Kosova će na izborima 3. aprila najverovatnije glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

XS
SM
MD
LG