Dostupni linkovi

Protest javnih prevoznika u Banjaluci


 Tridesetak autobusa zaustavilo se ispred sjedišta Gradske uprave i u ulici Kralja Petra I Karađorđevića
Tridesetak autobusa zaustavilo se ispred sjedišta Gradske uprave i u ulici Kralja Petra I Karađorđevića

Prevoznici javnog gradskog i prigradskog prevoza u Banjaluci održali su u srijedu, 16. marta protest upozorenja.

Zaustavili su tridesetak autobusa ispred sjedišta Gradske uprave i u ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Prevoznici kažu da nije ispoštovan ugovor koji imaju sa gradom Banjaluka, koji je administrativni centar entiteta Republika Srpska.

Dejan Mijić, direktor Autoprevoza, kazao je da su na glavnu gradsku saobraćajnicu izveli rezervna vozila, tako da nijedna linija nije kasnila.

Prevoznici traže novi cjenovnik
Prevoznici traže novi cjenovnik

"Kao što smo najavili, svih pet preduzeća će nastaviti sa protestom s obzirom da ništa nije ispoštovano", kazao je Mijić. Dodao je da od 1. aprila neće važiti nikakvi popusti niti besplatne karte koje je dijelila Gradska uprava.

Prevoznici, prema Mijićevim riječima, traže da se prihvati novi cjenovnik te kaže da, ako dođe do smanjenja akciza na gorivo, to neće značajno smanjiti gubitak koji imaju, čak ni za šest mjeseci.

Nakon oko 20 minuta, ovaj protest je završio.

Prevoznici iz Banjaluke, grada koji prema popisu iz 2013. ima 185.042 stanovnika, najavili su da će nastaviti obustavljati rad, do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Reakciju vlasti zbog poskupljenja goriva zatražili su 9. marta i vozači kamiona iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Protestnim vožnjama kroz Sarajevo i Banjaluku, te Zvornik na istoku BiH, upozorili su da posluju u minusu.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka (oko 15 do 20 eurocenti), ovisno o vrsti naftnog derivata,

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je 9. marta Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama bi se ukinule akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja, što bi trebalo smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva.

O Prijedlogu zakona mora se izjasniti i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

XS
SM
MD
LG