Dostupni linkovi

Vozači autobusa u Banjaluci na pet minuta obustavili vožnju


Vozači autobusa u Banjaluci obustavili rad na pet minuta, 11. mart 2022
Vozači autobusa u Banjaluci obustavili rad na pet minuta, 11. mart 2022

Vozači gradskog prevoza u Banjaluci, drugom po veličini gradu u Bosni i Hercegovini (BiH), obustavili su u petak, 11. marta, vožnju na pet minuta tražeći poskupljenje karata zbog porasta cijena goriva.

Direktor preduzeća "Autoprevoz" Banjaluka Dejan Mijić ocijenio je da je situacija alarmanta, jer to preduzeće svakodnevno trpi ogromne gubitke.

"Nadamo da će Gradska uprava regovati i da će doći do prihvatnja cjenovnika", kazao je Mijić novinarima.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Od Gradske uprave Banjaluke i vlasti eniteta Republika Srpska, također, očekuje pomoć u plaćanju doprinosa za zaposlene.

Prevoznici iz Banjaluke, grada koji prema popisu iz 2013. ima 185.042 stanovnika, najavili su da će nastaviti obustavljati rad, do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Reakciju vlasti zbog poskupljenja goriva zatražili su 9. marta i vozači kamiona iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Protestnim vožnjama kroz Sarajevo i Banjaluku, te Zvornik na istoku BiH, upozorili su da posluju u minusu.

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama premašila je 125 dolara za barel, a litra dizela na benzinskim pumpama u BiH košta i do 3,66 maraka (oko 1,8 eura)

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata,

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je 9. marta Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama su ukinute akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja, što bi trebalo smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

O Prijedlogu zakona mora se izjasniti i Dom naroda Parlamentarne skupštine, čija je sjednica zakazana za 24. mart.

Cijene nafte porasle su za više od 30 posto nakon što je Rusija, koja je drugi najveći svjetski izvoznik, 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG