Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Poljoprivrednici prekidaju blokade puteva


Protest poljoprivrednika u Subotici, 21. novembra 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 21. novembra 2023.

Poljoprivrednici koji devet dana protestuju u Srbiji od 21. novembra popodne prekinuće blokade puteva, saopštila je Vlada Srbije.

Nakon sastanka premijerke Ane Brnabić i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima zemljoradnika u Beogradu, Kabinet predsednice Vlade naveo je da će poljoprivrednici to učiniti kao "znak dobre volje".

Navodi se i da je dogovoreno da idućeg vikenda ponovo razgovaraju o iznetim rešenjima.

Ključan dogovor o ceni goriva

Vlada je saopštila da je okosnica predloga jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, a na pumpama Naftne industrije Srbije uz poljoprivrednu karticu.

"Cena će biti umanjena na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize. Na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru", dodaje se iz Vlade.

Kabinet premijerke naveo je da se Zakonom o naknadama od 26. oktobra definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. za 50 odsto i ta naknada ukida u 2024. godini.

Dodaje se da će tržište terminske prodaje proizvoda biti uređeno zaključkom Vlade kojim će se formirati tim za usaglašavanje zakonodavnog okvira na način da proizvođač može samostalno da izvozi.

Traktori ostaju pored saobraćajnica

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, rekao je Radiju Slobodna Evropa da je postignut delimičan dogovor sa premijerkom o formiranju robne berze.

On je najavio da će u utorak biti uklonjene blokade sabraćajnica ali će traktori zemljoradnika u protestu ostati pored puteva do najavljenog sastanka u Kisaču.

Blokade puteva poljoprivrednici su sprovodili širom Srbije u proteklih devet dana zahtevajući sistemsku podršku države agraru.

Neki od lidera protesta poljoprivrednika naveli su da su se po pitanju traženih subvencija od 35.000 dinara po hektaru za 2024. dve strane složile da će država direktno isplaćivati 18.000, te da zemljoradnici preostalih 17.000 pravdaju kroz račune za repromaterijal kao što su seme i đubrivo.

Odgovor u nedelju

Na dogovorenom sastanku u nedelju poljoprivrednici bi trebalo da daju konačan odgovor vlastima u vezi sa predlozima koji su izneti 21. novembra.

Sastanku sa premijerkom prisustvovali su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Protest poljoprivrednika u Srbiji počeo je 13. novembra, od kada su svakodnevno blokirali puteve na desetinama pravaca.

Miroslav Matković, predstavnik Subotičkih paora, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) pre sastanka sa premijerkom Srbije najavio je dalje blokade u Subotici i radikalizovanje protesta, ukoliko se ne postigne dogovor sa Vladom Srbije.

'Ne možemo da proizvodimo': Poljoprivrednici Srbije traže bolje uslove za rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Protesti u Subotici u Novom Sadu

Paori u Subotici su 21. novembra u 10 sati blokirali traktorima saobraćaj na Bikovačkoj petlji i put između Čantavira i Žednika, a povremeno će propuštati vozila, javila je reporterka RSE. Protest će trajati do 16 časova.

U međuvremenu mogu da prođu interventna i vozila Hitne pomoći, kao i autobusi sa malom decom i vozila sa bolesnim osobama, piše Radio-televizija Srbije (RTS).

Poljoprivrednici su i u Novom Sadu u 10 sati započeli protestnu vožnju u kružnom toku kod Rafinerije nafte na ulazu u grad, a od 12 do 15 časova je bio blokiran Temerinski most, prenosi RTS.

Novosadski poljoprivrednici su i prethodnih dana, pored neprekidne blokade rafinerije, organizovali protestne vožnje na kružnom toku na izlazu iz Novog Sada, čime su se stvarale saobraćajne gužve na putu Novi Sad – Zrenjanin.

Zemljoradnici u Srbiji protestuju od 13. novembra i traže gorivo za agrar bez akciza, koje sada čine više od polovine njegove cene, subvencije po hektaru obradive zemlje od 300 evra i povećanje cena žitarica i drugih poljoprivrednih kultura.

Zahtevaju i da se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju po tržišnom principu, bez intervencija države, povećanje premija za mleko i podsticaje od 340 evra po kravi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 16. novembra proteste zemljoradnika okarakterisao kao "politički motivisane" i rekao da poljoprivrednici u svojim zahtevima traže stvari koje "nije moguće ispuniti".

Poljoprivrednici tvrde da njihov dogovor sa Vladom iz maja ove godine, kada su takođe protestovali, nije ispunjen.

XS
SM
MD
LG