Dostupni linkovi

Protest "Podrži RTV": Građani brane principe


Protest podrške RTV u Novom Sadu, 4. jul 2016. godine
Protest podrške RTV u Novom Sadu, 4. jul 2016. godine

Minutom tišine za nastradale u tragčinom napadu u kafiću u Žitištu kod Zrenjanina i za nastradalog prodavca povrća u Beogradu, započeo je četvrti protest građana i dela zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine.

Oni su se okupili da ponove zahtev za smenu Upravnog odbora pokrajinskog medijskog servisa nakon što je u toj medijskoj kući neposredno posle pokrajinskih izbora na kojima je pobedila Vučićeva Srpska napredna stranka smenjeno više novinara i urednika. Ovaj put učesnici su poneli i letnje rekvizite, da na taj način „isprate“ stari program RTV-a koji se promenio. Prema objašnjenju rukovodstva, političke emisije su skinute sa programa zbog letnje šeme.

Učesnicima se obratio se novinar Marko Jakovljev koji je zatražio objašnjenje od rukovodstva RTV-a zbog čega je prošle nedelje dvadesetak honorarnih saradnika ostalo bez ugovora.

“Mi želimo da znamo po kom kriterijumu je odlučeno kome će produžiti ugovor, a ko će ostati bez njega. Da li je u pitanju ponovo negativna selekcija? Da li će oni koji su pokazali hrabrost, odnosno elementarnu osobinu koju svaki novinar mora da ima, biti ponovo kaženjeni. Čuju se zahtevi za reviziju finansija u RTV. Mi apsolutno podržavamo tu inicijativu. Ne želimo da nosimo na leđima tuđi teret“, rekao je on.

Protest podrške RTV, Novi Sad, 4. jul, 2016. godine
Protest podrške RTV, Novi Sad, 4. jul, 2016. godine

Na skupu je govorila i novinarka Margareta Tomo iz Subotice. Ona je u ime zaposlenih u mađarskim, manjinskim listovima “Het Nap” i “Mađar So” ukazala na to da se otkazi spremaju i u tim listovima, a ukida se i pravo novinara da se izjasne o glavnim i odgovornim urednicima tih medijskih kuća. Naime, Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta u Suboticiu lijim rukama su upravljačka prava doneo je odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova „Mađar so“ i „Het Nap“ uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija. Ona je ocenila da je u pitanju čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara koji ima većinu u manjinskom savetu.

„Još je alarmantnije što ‘Mađar so‘ u proteklom periodu nije produžio ugovor više svojih saradnika na određeno vreme i, pozivajući se na reorganizaciju preti otkazom i drugim novinarima koje je rukovodstvo okarakterisalo kao nepodobne“, istakla je Tomo. Zbog ovih spornih odluka ona je najavila protest u Subotici.

Reditelj Kokan Mladenović istakao je da su danas u Srbiji jedina prava opozicija građani koji se okupljaju širom Srbije da bi odbranili građanske principe.

„Za razliku od devedesetih godina, mi danas nemamo političku opoziciju osim vas, vi ste opozicija. Na koji način će naši zahtevi biti ispunjeni ostaje mera naše hrabrosti i volje“, rekao je.

Oko hiljadu okupljenih nakon govora prošetalo je centrom Novog Sada, a usput su zatražili i odgovornost gradske vlasti koja se umešala u organizaciju kontramitinga u tom gradu. Skup je poršao bez incidenata iako je na ruti šetnje postavljen transparent „Daj patku tati“, koji je poznat sa ranijih kontramitinga u Beogradu gde je desetak građana protestovalo protiv više hiljada ljudi koji su se okupili već nekoliko puta oko inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Nakon šetnje održan je koncert nekoliko muzičkih bendova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG