Dostupni linkovi

Kocijančić: EK sa zabrinutošću prati promene na RTV


Sa jednog od protesta Podrži RTV

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić izjavila je danas da Evropska komisija (EK) blisko i sa velikom zabrinutošću prati promene koje su se desile na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Ona je agenciji Beta podsetila na veliku odgovornost RTV-a kao javnog servisa, te njegovu odgovornost u vršenju i ispunjavanju legitimnih očekivanja nacionalnih manjina u odnosu na emitovanje na jezicima nacionalnih manjina.

"Osim toga, podsećamo na značaj stvaranja povoljnog ambijenta u Srbiji u kojem se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja jačanja nezavisnosti Regulatornog organa za elektronske medije (REM), u cilju bolje podrške uređivačkoj nezavisnosti i obezbeđivanju odgovarajućeg finansiranja javnog emitovanja i nezavisnosti", navela je portparolka EK.

Novi Upravni odbor RTV-a smenio je pre mesec dana programskog direktora Slobodana Arežinu, nakon čega su ostavke na funkcije dali generalni direktor Srđan Mihajlović i urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Nedugo nakon toga, novo v.d. rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa smenilo je i 14 urednika i voditelja informativne redakcije te medijske kuće, nakon čega su se novinari pobunili i javnosti uputili protestna pisma, a poslednje je potpisalo više od 100 zaposlenih na RTV-u.

Novinari su se udružili u Pokret Podrži RTV, koji je organizovao tri velika gradjanska protesta ispred zgrada javnog servisa, na kojima su zatražene ostavke članova UO, organizovane javne debate o pokrajinskom javnom servisu i zahtevano je vraćanje kolega na njihove nekadašnje radne zadatke.

Za danas je u Novom Sadu najavljen kontraprotest, koji organizuje sedam javnosti manje poznatih organizacija, a dve od njih - "Patku daj tati" i "Odbrana izborne volje" - registrovane su pre četiri dana.

XS
SM
MD
LG