Dostupni linkovi

Protest podrške „Žena u crnom“ demonstracijama u Belorusiji 


Protest podrške 'Žena u crnom' protestima u Belorusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Protest podrške 'Žena u crnom' protestima u Belorusiji

Aktivistkinje i aktivisti nevladine organizacije „Žene u crnom“ protestvovali su 9. septembra ispred Ambasade Belorusije u Beogradu u znak solidarnosti sa demonstrantima u Belorusiji koji traže ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka.

Aktivisti su nosili transparente sa porukama „Lukašenko mora da ode“, „Stop nasilju u Belorusiji“, „Podrška nenasilnim protestima“. Jedna od poruka protesta je i „Putine, Belorusija nije Rusija“, a poruke su ispisane na srpskom i beloruskom jeziku.

Miloš Urošević, aktivista „Žena u crnom“, rekao je da se ovaj protest organizuje „u crnini i ćutanju“, kao i da ovim protestom „Žene u crnom“ apeluju na međunarodnu zajednicu da utiču na „mirnu smenu vlasti u Belorusiji“.

Aktivistkinje su, prema njegovim rečima, istakle i poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zahtevajući da, kako Urošević navodi, „ne podržava diktatorski režim Aleksandra Lukašenka“.

Desetine hiljada demonstranata učestvuje u demonstracijama u glavnom gradu Belorusije Minsku, a opozicija u Belorusiji je pozvala na oslobađanje političkih zatvorenika i na nezavisnu istragu policijske akcije u u danima nakon izbora u toj zemlji.

Demonstranti ne priznaju rezultate predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je Lukašenko pobedio sa preko 80 odsto glasova.

SAD i EU osudile su ove predsedničke izbore u Belorusiji kao neslobodne i nepoštene, pozivajući Lukašenkovu vladu da se angažuje u dijalogu sa opozicijom. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, sa druge strane, u avgustu najavio da je Rusija spremna da pošalje kontingent policajaca u Belorusiju „ako je nužno" da se uspostavi red u slučaju „pljačkanja" tokom protesta

XS
SM
MD
LG