Dostupni linkovi

Hiljade demonstranata na protestu u Minsku


Demonstracije u Minsku, 6. septembar

Desetine hiljada ljudi marširalo u nedelju, 6. septembra centralnim ulicama Minska u pokušaju da izvrše pritisak na predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku.

Demonstranti su uzvikivali parole "Živela Belorusija" i "Sramota“, i noseći crveno-bele zastave i transparente sa simbolima opozicije koje su vlasti zabranile.

Beloruski servis Radija Slobodna Evropa objavio je da je u Minsku privedeno na desetine demonstranata, a da su se sukobi između policije i demonstranata događali u zapadnom gradu Hrodna i na istoku u Mahiliu.

Protesti su zabeleženi i u gradu Homel na jugu zemlje.

U glavnom gradu je hiljade demonstranata stiglo do kapija rezidencije predsednika, koju je čuvala policija u zaštitnoj opremi, iza metalne ograde i vodenih topova.

Uoči marša, bezbednosne službe upozorile su na posledice protiv onih koji su odlučili da učestvuju u demonstracijama.

Lukašenko, koji vlada državom već 26 godina, odbio je da pregovara sa svojim političkim protivnicima, a odbacio je i pozive za održavanje novih izbora.

On tvrdi da je pobedio na izborima 9. avgusta sa preko 80 odsto glasova, što su njegovi protivnici i spoljni posmatrači negirali.

Opozicija je pozvala na oslobađanje političkih zatvorenika i na nezavisnu istragu policijske akcije u u danima nakon izbora.

Bjelorusija: Nema povratka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG