Dostupni linkovi

Protest u Podgorici zbog emisije o abortusu na javnom servisu


Protest ispred Javnog servisa Crne Gore u Podgorici, 16. maj 2022.
Protest ispred Javnog servisa Crne Gore u Podgorici, 16. maj 2022.

Grupa aktivistkinja i građanki okupila se u ponedjeljak, 16.maja, ispred zgrade Radio-televizije Crne Gore (RTCG), protestujući zbog emisije o pravu na abortus koju je organizovao Javni servis.

Tema koja je na zvaničnom tviter nalogu javog servisa prvobitno naslovljena “Abortus – žensko, državno ili crkveno pitanje” u toku dana je promijenjena u ”Pravo na prekid trudnoće – DA ili NE?, da bi na kraju naslov glasio „Abortus – od ustavnog prava do tabu teme?“.

Protest zbog popa u emisiji o abortusu crnogorskog Javnog servisa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Negodovanje je posebno izazvalo učešće u emisiji predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Gojka Perovića, koga su učesnice protesta dočekale povicima negodovanja.

Na protestu su nošene parole: “Dalje ruke od mojih jajnika”, “Abortirajmo klerofašistički mrak”, “Ženi ženino, popu popovo”, “Zaludu mijenjate naslove, zakon mijenjeti nećete.

„Ko bi više znao o trudnoći, abortusu i rađanju nego oni koji to nikada nisu iskusili, šovinisti, oni koji su osveštavali oružje, prikrivali pedofiliju u svojim redovima, spremni da zabrane abortus, ali ne i da osude stradanje nevinih žrtava među kojima je najviše žena i djece”, navele su građanke u saopštenju.

Pored Perovića, u emisiju su pozvani Slađana Ćorić iz Ministarstvo zdravlja, specijalista ginekologije i akušerstva Vojislav Šimun i feministkinja, aktivistkinja i profesorica filozofije Paula Petričević.

Građanke su na protestu uoči emisije izrazile nezadovoljstvo zbog, kako su navele, aspiracija crkve da kontroliše i upravlja životima žena, a posredno kontroliše rađanje u Crnoj Gori.

One su poručile da je abortus prije svega odluka žene koja je trudna, a potom i zajednička odluka nje i njenog partnera.

“Ako je neko za pravo na abortus, ne znači da je protiv života, djece, porodice i vrijeme je da se lažni moralisti konačno osvijeste i shvate da svaka osoba ima pravo da sa svojim tijelom i životom radi šta želi i smatra najboljim u tom trenutku. Neće umjesto nje odučivati crkva”, navele su u saopštenju.

Od prve najave uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama, a oglasile su se i pojedine političke partije.

“Pozvati Gojka Perovića u emisiju da govori o reproduktivnom pravu svake žene predstavlja civilizacijski poraz“, izjavila je predsjednica Foruma žena socijaldemokrata, Ivana Raščanin Radičević. Ona je kazala da su za crkvu žene nevažne i da imaju “funkciju produžavateljki vrste, čuvarki nacionalnih vrijednosti i nemaju nikakvo značenje kao subjekt svojih prava”.

Protest u Podgorici, 16. maj 2022.
Protest u Podgorici, 16. maj 2022.

Iz Alijanse žena Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića, saopštili su da je prekid trudnoće neotuđivo pravo žene, podsjećajući da je to pitanje pravno regulisano još 1974. godine.

Međutim, crkva se u skladu sa svojim kanonima protivi abortusu.

Na toj liniji je bila i izjava mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija koji je 10. maja izjavio da je „namjerni prekid trudnoće u bilo kom njenom stadijumu užasan grijeh i direktno je usmjeren protiv prvobitne biblijske božije zapovijesti o rađanju".

XS
SM
MD
LG