Dostupni linkovi

Egipat: Protesti uz žrtve, raspušten donji dom Parlamenta


Egipat: Protesti Morsijevih pristalica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Egipat: Protesti Morsijevih pristalica

Zvaničnik egipatskog Ministarstva zdravlja Halid el Hatib rekao je u petak da je šest osoba ubijeno u sukobima širom Egipta u kojima su učestvovale pristalice i protivnici svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija ali i policija.

U Kairu je masa islamista prešla most preko rijeke Nil i sukobila se sa Morsijevim neistomišljenicima nedaleko od trga Tahrir te ispred zgrade državne televizije.

Sukobi u kojima je učestvovala i policija, izbili su na jugu Egipta, duž Sueckog kanala i u Delti Nila nakon što su Morsijeve pristalice marširale ka zgradama lokalnih vlasti.

Prema Hatibovim riječima, četiri osobe ubijene su u Kairu, a dvije u drugim mjestima te da je 180 povrijeđeno.

U petak rano ujutro, na Sinaju je ubijen vojnik u raketnom napadu islamista na kontrolni punkt vojske.

Kontrolni punkt vojske koji je u petak napadnut nalazi se na al Ariš aerodromu, blizu granice s Izraelom i pojasom Gaze. Zvaničnici su saopštili da je napadnuta i policijska stanica u Rafahu. Sinajski poluotok u posljednje je dvije godine doživio seriju napada militanata tako da nije potpuno jasno da li posljednji dogadjaji imaju veze s političkom situacijom u Egiptu.

Novi privremeni čelnik Mahmud Adli Mansur, predsjednik Ustavnog suda Egipta, raspustio je u petak gornji dom Parlamenta kojim su dominirali islamisti, prenijela je egipatska državna televizija.

Mansur, koji je u četvrtak položio zakletvu kao predsjednik, izdao je ukaz za raspuštanje Savjeta Šura.

To tijelo nije imalo velika ovlaštenja, ali je za vrijeme mandata svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija dobilo zakonodavna ovlaštenja pošto je ranije sudskim ukazom rapušten donji dom Parlamenta.

Mansur je obećao da će se izbori održati na temelju prave pravcate volje naroda.

Portparol Muslimanskog bratstva Gehad al-Hadad odbija sarađivati s novim vlastima.

Mohamed Morsi i 300 njegovih stranačkih saradnika su u zatvoru. Očekuje se zato da će pristalice Muslimanskog bratstva biti prisutni u velikom broju na protestnim okupljanjima protiv vojnog puča.

"Došli smo ovdje s vjerom u boga, došli smo sa svih strana zemlje samo s jednim ciljem – da na vlast vratimo demokratski izabranog predsjednika“.

Jedan drugi stanovnik Kaira, suprotnog je mišljenja:

''Uz dužno poštovanje za gospodina Morsija, njegova je smjena rezultat revolucije od 30.juna. Mladi Tamaroda i Tavre ujedinjeni stoje iza toga.“

Prosvjednici optužuju Morsija i Bratstvo da slijede islamistički program protiv želja većine, te da se ne žele uhvatiti u koštac s rješavanjem ekonomskih problema.

Mohamed ElBaradei – vodeći opozicioni lider je nakon puča izjavio da je vojna intervencija bila bolna mjera, ali je uradjena u ime naroda kako bi se spriječio građanski rat.

Baradej kaže kako će se izbori održati u roku od godinu dana, a da je Morsi, nažalost, sam potkopao svoj autoritet.

Mansur je, kao privremeni šef države, položio zakletvu u četvrtak, obećavši da će štiti "duh revolucije" koja je 2011.godine uklonila s vlasti Hosnija Mubaraka. On je pozvao Muslimansko bratstvo "da učestvuje u izgradnji nacije".
XS
SM
MD
LG