Dostupni linkovi

Protest u Loznici na zapadu Srbije protiv iskopavanja litijuma


Predstavništvo kompanije "Rio Tinto" u selu Gornje Nedeljice gde je planiran rudnik litijuma, 27. januara 2022.
Predstavništvo kompanije "Rio Tinto" u selu Gornje Nedeljice gde je planiran rudnik litijuma, 27. januara 2022.

Meštani Gornjih Nedeljica, sela u dolini Jadar gde su otkrivene rezerve litijuma, održali su 24. januara protest ispred kompanije "Rio Sava" u Loznici, na zapadu Srbije, gde se okupilo više desetina ljudi.

Kako je javila regionalna televizija N1, okupljeni ispred ove kompanije, koja je ćerka firma "Rio Tinta", poručili su da će životom braniti svoju imovinu, te da od borbe protiv iskopavanja litijuma neće odustati.

Jedan od aktivista iz Saveza ekoloških organizacija Srbije Zlatko Kokanović obratio se okupljenima na protestu.

On je za N1 rekao kako je glavna poruka sa ovog protesta da "rudnika neće biti".

Deo okupljenih ušao je u zgradu gradske uprave tražeći hitan prijem kod gradonačelnika. Dogovor nije postignut, a nakon verbalnih sukoba napustili su zgradu i protest je završen, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Reagovala kompanija 'Rio Sava'

Kompanija Rio Sava reagovala je na protest, izjavivši da poštuje pravo građana Srbije na miran protest.

Međutim, kako su napisali u saopštenju, smatraju da protest ispred Informativnog centra u Loznici "nastavlja trend širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije od strane aktivista".

Podsetili su da je Rio Tinto javno izjavio da nastavlja razgovore sa svim zainteresovanim stranama i podržavamo inicijative za javni razgovor o budućnosti Projekta "Jadar".

"Tokom narednih nedelja ćemo objavljivati različita dokumenta koja se tiču planiranih mera ublažavanja potencijalnih uticaja na životnu sredinu i doprinosa zajednici, uključujući i nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu u postojećem obliku i program otkupa zemljišta", stoji u saopštenju.

"Rio Tinto" je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum na zapadu Srbije.

Ova kompanija je tokom 2004. otkrila u Srbiji rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, čije su procenjene rezerve preko 158 miliona tona rude.

Litijum, vredan metal na svetskom tržištu, koristi se za proizvodnju baterija, pre svega, za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile.

Istovremeno, brojni su prigovori u svetu na štetne uticaje rudnika litijuma na životnu sredinu.

Nakon masovnih protesta građana širom Srbije, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat.

Sada državni vrh poručuje da "Rio Tinto" ipak nije otišao iz Srbije.

Šta su izjavili predsednik i premijerka Srbije?

Prve poruke građanima o vraćanju u igru "Rio Tinta" stigle su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića najpre iz Davosa, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

On je 17. januara rekao da je imao težak razgovor sa predstavnicima kompanije i da se zemlja suočava sa pitanjem da li će ona podneti tužbu protiv Srbije ili ne, ali i sa pitanjem da li će Srbija prihvatiti agendu rasta ili ne.

"Rekao sam da moraju da ponude najčistije rešenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan, najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će da rade", naveo je Vučić.

Vučić je u javnosti više puta ponavljao svoj stav da je "odustajanje od eksploatacije litijuma njegova najveća greška".

Tako je 22. januara iz Skoplja gde je učestvovao na forumu o Zapadnom Balkanu poručio da što se njega tiče litijum "može ujutru da se kopa" jer je, kako je ocenio, ta ruda "naše blago".

Istog dana u Beogradu, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da nikada nije zaustavila projekat "Rio Tinta" zato što je mislila da je loš", već da ga je "stavila na pauzu" zbog protesta.

"Na budućoj Vladi je da odluči da li će nešto uraditi u tom smislu. Ja se nadam da hoće", rekla je Brnabić za TV Hepi.

U Srbiji se očekuje formiranje nove vlade nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Brnabić je 21. januara za Pink rekla da "Rio Tinto" nije otišao iz Srbije jer poseduje "značajnu količinu zemlje" navodeći da su "meštani dobrovoljno prodali zemlju" ovoj kompaniji.

Međutim, pre dve godine premijerka je poručila da je "apsolutno stavljena tačka" na istraživanje litijuma i bora kompanije Rio Tinto.

Tada je Vlada Srbije donela odluku o prekidu saradnje sa ovom kompanijom.

"Poništeni su svi upravni akti vezani za 'Rio Tinto', odnosno (ćerkom firmom) 'Rio Sava', sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na 'Rio Tinto' u Srbiji", rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG