Dostupni linkovi

Na protestu ispred Ustavnog suda Srbije traženo poništavanje izbora


Protest ispred Ustavnog suda Srbije, 26. januar 2024.
Protest ispred Ustavnog suda Srbije, 26. januar 2024.

Ispred zgrade Ustavnog Suda Srbije u Beogradu održan je protest zbog navoda o neregularnostima i krađi glasova na izborima održanim 17. decembra.

Na njega je pozvala najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", koja prethodno Ustavnom sudu podnela zahtev za poništavanje parlamentarnih izbora.

To je krajnja pravna instanca u Srbiji nakon što je Republička izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora 12. januara, a svi prigovori te opozicione koalicije odbijeni.

"Srbija protiv nasilja" je 18. januara podnela zahtev i za poništavanje beogradskih izbora.

"Podneto je već skoro dvadeset podnesaka Ustavnom sudu, a među njima i zahtevi za poništavanje izbora Ni o jednom od ovih podnesaka Ustavni sud se nije oglasio", kazala je na protestu profesorka ustavnog prava i poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić.

Ustavni sud, po pravilu, nema rokove za odlučivanje.

Jelena Jerinić je rekla da nema očekivanja od Ustavnog suda, alida koalicija "Srbija protiv nasilja" insistira na pravnoj borbi i da time pokazuje u kakvoj državi želi da živi.

Ocenila je i da su izbori koji su održani u decembru "pogrešni i nezakoniti u celini, od raspisivanja do utvrđivanja rezultata".

Građani drže transparenti ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, 26. januar 2024.
Građani drže transparenti ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, 26. januar 2024.

Okupljeni su prošetali i do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS). Od RTS-a traže da, kao javni medijski servis koji plaćaju svi građani, izveštava o "dokazanoj izbornoj krađi i prekrajanju narodne volje".

Pročitana je lista stvari za koje organizatori protesta tvrde da RTS nije objavio, a tiču se izbora i izbornih nepravilnosti.

"RTS ima obavezu da objasni svim građanima Srbije zbog čega mi protestujemo", kazao je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke koja je deo koalicije "Srbija protiv nasilja".

Radio-televizija Srbije izvestila je u centralnom večernjem dnevniku izvestila o protestu ispred te medijske kuće. RTS je preneo da se protest održava zbog nezadovoljstva njihovim izveštavanjem

Protest ispred zgrade RTS-a, 26. januar 2024.
Protest ispred zgrade RTS-a, 26. januar 2024.

Državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) negiraju navode o izbornoj krađi i najavljuju formiranje republičke vlade u martu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 26. januara ponovio da su decembarski izbori bili "najčistiji i najpošteniji" i sa "najmanje prigovora i žalbi od kad postoje višestranački izbori u Srbiji".

U Srbiji su održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući i Beograd.

Na poziv "Srbije protiv nasilja" protesti zbog navoda o izbornoj krađi organizuju se od 18. decembra.

Sa tih protesta se traži raspisivanje novih izbora na svim nivoima.

'Ako ovu borbu ispustimo, nikada više izbora neće ni biti': Novi protest dela opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

O decembarskim izborima održana je rasprava u Evropskom parlamentu, odakle je poručeno da Evropska komisija očekuje od Srbije, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da na transparentan način ispita sve pritužbe o neregularnostima tokom izbora.

Pored dela opozicije, na neregularnosti tokom decembarskih izbora u Srbiji ukazali su domaći i međunarodni posmatrači.

Nevladina organizacija CRTA ocenila je da je organizovana migracija birača uticala na ishod rezultata u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

XS
SM
MD
LG