Dostupni linkovi

Više od 20 evropskih političara traži od EU istragu o izborima u Srbiji


Više od 20 visokih evropskih političara pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji. (Foto: Fon der Lajen pred Evropskim parlamentom 2022. godine)
Više od 20 visokih evropskih političara pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji. (Foto: Fon der Lajen pred Evropskim parlamentom 2022. godine)

Više od 20 visokih evropskih političara pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (Ursula von der Leyen) da istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji.

"Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o krađi", naveli su evropski zvaničnici u pismu, koje je jedan od potpisnika Mihael Rot (Michael Rot) podelio na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Pored Rota, među 24 potpisnika pisma je i Žan Luj Burlanž (Jean-Louis Bourlanges), kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Naveli su i da bi EU, u zavisnosti od nalaza istrage, trebalo da traži raspisivanje novih izbora u Srbiji.

"Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel) i predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu (Metsola).

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije, koje nisu članice EU.

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležili zloupotreba javnih sredstava, širenje straha i medijska dominacija Aleksandra Vučića.

Evropski parlament je 17. januara održao raspravu o poslednjim izborima u Srbiji, na kojoj je saopšteno da Evropska komisija očekuje od Srbije da na transparentan način ispita sve pritužbe o neregularnostima tokom izbora održanih 17. decembra prošle godine.

O izborima o Srbiji će se ponovo, naredne nedelje, raspravljati u Evropskom parlamentu.

Rasprava će biti održana u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, na sastanku zakazanom 23. januara.

Posle rasprave 17. januara, očekuje se da se o izborima u Srbiji izglasa rezolucija Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u februaru.

XS
SM
MD
LG