Dostupni linkovi

Prosvjedi u Zagrebu: Građani protiv rušenja pješačke zone


Prosvjedi u Varšavskoj, Fotografije uz tekst: zoomzg
Prosvjedi u Varšavskoj, Fotografije uz tekst: zoomzg
Večeras je u središtu Zagreba održan još jedan u nizu masovnih prosvjeda građana za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici, a protiv gradnje podzemne garaže na Cvjetnom trgu, privatnog investitora Tome Horvatinčića, s kojim aktivisti Zelene akcija i Prava na grad, uz masovnu potporu građana, već četvrtu godinu vode rat i doslovce svojim tijelima priječe svaki pokušaj građenja.

„Svi sjedimo na podu i –to je to. Ne poduzimamo ništa nasilno“

Novi val mirnih prosvjeda Zagrepčana protiv garaže ispod budućeg Trgovačkog centra u središtu Zagreba te ulaznih i izlaznih rampi kroz mirnu, pješačku zonu Varšavske ulice započeo je još u ponedjeljak ujutro, čim je uočeno da su građevinski radnici ponovo ogradili ulicu metalnom ogradom.

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad, uz veliku podršku građana, ubrzo su je srušili. "Ne damo Varšavsku, ne damo Varšavsku...!!!!!!", čulo se.

Posjedali su potom i polijegali po ulici u kojoj je njih stotinjak, bez incidenata, okruženi zaštitarima i interventnom policijom provelo i noć, a tokom cijelog dana podržavala ih je masa građana:

"Ma, mislim da je stvar puno ozbiljnija i da ovo ogorčenje nije pitanje samo Varšavske ulice. Ona je samo 'kap u moru' svih događanja, u cijeloj zemlji. Mislim da je važno da građani pokažu da ipak nismo 'kmeti' i da su ti političari tu zbog nas, a ne mi zbog njih."


"Postoji splitski škver, pa ukinuto rodilište u Makarskoj, pa Dalmatina Nova, pa pogledajte u Rijeci što se događa itd., a Vlada to jednostavno ne zbraja. Ovo je prodaja ne samo jedne ulice, ovo je prodaja Zagreba i Hrvatske iz samog centra Zagreba, a tu ima koje kakvog kapitala."

"To je sigurno, jer kapital, na žalost, ima 'dobre veze' i sa upravom grada i nekim drugim strukturama. Inače,od 1971. ne pamtim toliku koncentraciju policijskih snaga usred grada. Još nam samo fale tenkovi.“


Cijela dva dana i jednu noć prosvjed je tekao bez incidenata, policija poziva da se tako nastavi i večeras, a žele to i prosvjendici. Aktivistica Neva Tolle:

„Nadamo se da će tako biti i večeras. Pozivamo sve ljude iz Zagreba da dođu večeras sjediti s nama i braniti Varšavsku, ali i sve druge koji su se zatekli u Zagrebu, jer danas se to događa nama, a sutra će njima, u njihovom gradu.“

Sa garažom veća zarada


Većina uglednih hrvatskih urbanista i arhitekata protivi se projektu garaže i sa stanovišta struke. Vera Petrinjak Šimek i osobno je s prosvjednicima:

„Riječ je o jednom vrlo principijelnom problemu, a to je naša nedavno uređena pješačka zona ,koju smo s radošću posvojili i koju nam sad uzimaju radi jednog privatnog projekta. Da je možda riječ o javnom sadržaju, kazalištu ili muzeju, možda bi ljudi to drukčije gledali. A drugi problem je to što tvrdimo da javna garaža, s 400 automobila, ne može biti na ovom mjestu, ona treba biti na obodu povijesne jezgre.“

Najčešće prozivani gradonačelnik Zagreba Milan Bandić:

Ovo nije moj privatni grad, niti je Varšavska moja privatna investiciija. Ja sam za obnovu svih 16 donjogradskih blokova i da se Zagreb mijenja, a da pri tome ostaje isti ili malo ljepši.“

Građani mu ne vjeruju:

„Interes nikako nije javni, to je samo privatni inters investitora, da čim više proda stanova, a ako ne bude imao garažu ispod zgrade onda bu' manje love dobil'. To je interes investitora Tome Horvatinčića i gradonačelnika Bandića"
, uvjereni su prosvjednici.

Varšavska ulica u Zagrebu očit je primjer u kojem su pravo i očekivanja građana u ozbiljnoj suprotnosti, komentirao je cijeli slučaj i predsjednik države Ivo Josipović, te ističe da 'građani imaju pravo na grad':

„Mislim da je ovo prigoda u kojoj politika mora razmisliti o postojećim rješenjima. Mislim da je to možda i prigoda da se razmisli u gradu i o jednom obliku neposredne demokracije koju, na žalost nismo dosad prakticirali, a to je –referendum.“
XS
SM
MD
LG