Dostupni linkovi

Prosvetari u štrajku upozorenja


Vlada nije ispunila odredbe Sporazuma o rešavanju spornih pitanja: Valentina Ilić
Vlada nije ispunila odredbe Sporazuma o rešavanju spornih pitanja: Valentina Ilić

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije u četvrtak će organizovati štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika. Kažu da će štrajk biti organizovan u skladu sa zakonom i da neće biti prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost prepustio je članovima da sami odluče da li će se pridružiti štrajku.

Ovi reprezentativni sindikati traže hitne pregovore sa vladom o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju i povećanju zarada za 2017. godinu pre usvajanja budžeta.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da Vlada nije ispunila odredbe Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan početkom prošle godine po okončanju višemesečnog štrajka prosvetnih radnika.

"Tražimo da Vlada Srbije poštuje sva dokumenta koja potpisuje sa sindikatima, jer je to jedini način da se vodi korektan socijalni dijalog", rekla je ona.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović pozvao je sindikate u prosveti na zajednički nastup u pregovorima sa vladom.

"Ako zaostajemo za prosečnom platom za 14 do 18 procenata smatramo da bi automatski trebalo da se vratimo odmah na prosečnu platu koju smo imali do 2010. godine", rekao je Živanović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da se vlada nekorektno ponaša prema obrazovanju.

"Od 2006. godine kada smo imali 580 evra sada smo spali na 320 evra", rekao je on.

Unija prosvetnih radnika Srbije koja je takođe reprezentativni sindikat, ranije je najavila, kako podsećaju agencije, da će u četvrtak zbog lošeg materijalnog položaja organizovati štrajk skraćenjem časova za 15 minuta.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je pre nekoliko dana da ne vidi razloge za štrajk prosvetara jer će oni dobiti najveće povećanje plata od 6,5 odsto.

"Da li je prosveta trebalo odmah da dođe na 12 odsto, kako traže pojedini sindikati, ne znam, ne vodim ja tu politiku. Mislim da to ne bi bilo fer", rekao je Šarčević.

On je dodao da će se i taj procenat sustići narednim povećanjima.

Ministar je pozvao sve predstavnike sindikata u prosveti na radni sastanak u ponedeljak, gde bi se razgovaralo o problemu tehnoloških viškova, ali i poručio da su im vrata tog ministarstva uvek otvorena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG