Dostupni linkovi

Prosvetari traže vraćanje oduzetog


Prosvetni radnici organizovali su u četvrtak štrajk upozorenja, zbog čega nisu održani prvi školski časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Sindikati prosvete traže povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto, kao i isplatu nagrada od 5.000 dinara utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom, a ukoliko Vlada ne ispuni zahteve prosvetara, uslediće njihova tužba protiv države.

Nakon prošlogodišnjeg petomesečnog štrajka i potpisivanja Sporazuma između Vlade i prosvetnih sindikata, u četvrtak su četiri reprezentativna sindikata organizovala novi štrajk upozorenja, nezadovoljni realizacijom Sporazuma potpisanog 24. aprila prošle godine.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa, da još uvek nije primenjen Zakon o platnim razredima, koji je prema Sporazumu trebao da stupi na snagu 1. januara 2016. godine, čime bi se popravio materijalni položaj prosvetnih radnika, ali i da nisu u potpunosti ispunjena ni ostala obećanja.

“Isplaćeno nam je samo 7.000 dinara, pred Novu godinu, a ne cela plata kako smo mi pregovarali u tom trenutku. Evidentno je da Vlada misli da je povećanjem od četiri odsto, koje je stupilo na snagu od decembarske plate, u stvari ispunila svoje obaveze prema prosvetnim radnicima. Mi ne smatramo da je to tako, jer su naše zarade i dalje ispod republičkog proseka”, kaže Janković.

Prosek plata prosvetnih radnika u Srbiji je 40.000 dinara i ova oblast za nekim strukama zaostaje čitavih 20 odsto, a takav materijalni položaj je za prosvetare apsolutno neprihvatljiv.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Pismo u kome se Vlada podseća na preuzete obaveze upućeno je 13. januara, ali na njega nije bilo odgovora sve do pre dva dana kada im je ministar Srđan Verbić saopštio da para nema. Ipak, sindikalci se uzdaju u razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je zakazan za naredni ponedeljak.

Ukoliko ni taj sastanak ne rezultira ispunjenjem zahteva prosvetnih radnika, sindikati umesto protesta, najavljuju tužbu protiv države.

“Tokom prethodne školske godine pet meseci smo štrajkovali za određene zahteve koji nisu ispunjeni i sada bi, zbog toga, trebalo i ove godine toliko štrajkovati. Sigurno da tim putem nećemo krenuti. Pravni put je put kojim ćemo ići i nadamo se da ćemo time prejudicirati tužbu protiv države”, kaže Janković.

XS
SM
MD
LG