Dostupni linkovi

Novi protest, stari problemi: Pet do 12 za prosvetu


Novom ministru prosvete dato je 100 dana da ispuni zahteve prosvetara
Novom ministru prosvete dato je 100 dana da ispuni zahteve prosvetara

Pred svaki 1. septembar problemi su isti, zbog čega se i uoči ove nove školske godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu okupilo nekoliko stotina ljudi. Unijа sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije održala je protest upozorenja vlastima zbog lošeg položaja obrazovnog sektora.

"Ovim protestom poručili smo da je pet do 12 za srpsko obrazovanje. Država i Ministarstvo prosvete moraju da se uozbilje, a ne da nas samo koriste u političkim kampanjama kada svi žele da se dodvore prosvetnim radnicima zbog glasova. Ako su svi državni službenici ravnopravni, onda smo valjda svi isto dobri i isto vredni", rekla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikаtа prosvetnih rаdnikа.

Ona je poručila da će nova školska godina početi bez štrajka, jer je novom ministru prosvete dato 100 dana da ispuni zahteve prosvetara.

Država ne ispunjava obaveze

Uoči ovog protesta, ministar prosvete Mladen Šarčević na javnom servisu je obećao da će brinuti o statusu prosvetara.

"To traži i drugačiju selekciju i drugačije plaćanje. Ali ne može odjednom neko da pokloni milijarde, pa da tako reši probleme. Moramo krenuti obrnuto. Da dokazujemo da smo vredni i da radimo dobro. A svi koji o tome treba nešto da kažu, biće u prilici da to kažu meni", rekao je Šarčević.

Učitelji i nastavnici protestovali u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Deo prosvetnih radnika i pred ovaj 1. septembar izašao je na ulicu prvenstveno jer država nije ispunila većinu obaveza iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji je potpisan u aprilu 2015. godine.

Oni traže povećanje plata, isplatu nagrada, donošenje novog zakona o obrazovanju i objektivnu raspodelu državnog novca kroz platne razrede. Na protestu u Beogradu okupili su se prosvetari iz cele Srbije.

Lidija Trajković, učiteljica iz Kladova, kaže da želi bolje uslove za život.

"Pre svega, to podrazumeva veću platu. Sa svojim prihodima ne bih mogla da obezbedim osnovnu egzistenciju, ali je uz pomoć supruga to malo drugačije. Pored toga, pred svaki 1. septembar učitelji u manjim sredinama strepe da li će i dalje imati posao", navodi Trajković.

Prosvetari prepušteni snalaženju

Ona smatra da je jedan od ključnih problema odnos države prema obrazovanju.

"Ljudima sa sedmim stepenom stručne spreme, kojih je najviše u prosveti, osnovica za platu je 42.000 dinara, što je oko 340 evra. Ja pre svega volim rad sa decom, zato sam i završila fakultet, ali šta reći o ovakvom vrednovanju našeg rada", kaže učiteljica Lidija Trajković.

Na četrdesetpetominutnom protestu u Beogradu, nazvanom "Jаvni pretčаs u pet do 12", među sindikalnim zastavama koje su nosili prosvetari pristigli iz cele Srbije dominirao je transparent "Da li je ovoj zemlji potrebno obrazovanje".

Među njima je bio i Bojan Karić, profesor geografije u smederevskoj gimnaziji, čija supruga takođe radi u prosveti.

"Imamo dvoje dece, imamo stambeni kredit, pa je lako izračunati kako živimo. Kada isplatimo sve obaveze ostane nam jedna nastavnička plata. Na raspolaganju imamo 1.500 dinara dnevno, što je oko 12 evra. Da li za te pare deci mogu da se kupe nove patike, pribor za školu, da se plati ekskurzija… Eto, tako danas živi prosvetni radnik u Srbiji", kaže Karić.

Posle pregovora sa reprezentativnim sindikatima država je pred novu školsku godinu prosvetarima obećala da će im za par dana biti isplaćen novac koji im je odbijen od zarade tokom godišnjih odmora 2015.

Oko 10.000 zaposlenih trenutno je višak u prosveti Srbije, ali je jedno od brojnih obećanja novog ministra da niko neće ostati bez posla, već da će biti raspoređeni u školama u kojima za njih ima mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG