Dostupni linkovi

Proslava mature na vlastitu odgovornost


Učenici i nastavnici Druge srednje škole u Cazinu, odlučili su se, uz neophodne epidemiološke mjere, ipak organizirati svečani ispraćaj i druženje u ambijentu starog ostrožačkog grada
Učenici i nastavnici Druge srednje škole u Cazinu, odlučili su se, uz neophodne epidemiološke mjere, ipak organizirati svečani ispraćaj i druženje u ambijentu starog ostrožačkog grada

Anastasija Đorđa Bosančić maturantica je gimnazije u Banjaluci, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH). Zbog epidemioloških mjera, njena škola ove godine nije organizovala proslavu mature.

U entitetu Republika Srpska (RS) Institut za javno zdravstvo dozvolio je organizovanje i proslavu matura, nakon sastanka održanog krajem maja 2021. godine, sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS.

„Zaključak sa tog sastanka je da se maturske proslave organizuju u skladu sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije, što znači maksimalno okupljanje do 30 osoba“, rekli su iz Instituta za javno zdravstvo za RSE.

Institut je nakon toga poslao dopis školama u Republici Srpskoj sa mišljenjem i preporukama o organizovanju mature. S obzirom na set mjera i datum dolaska dopisa na adrese škola, brojni su odustali od organizovanja mature.

Jedna gimnazija odbila odgovornost

No, to nije bio slučaj sa maturantima banjalučke gimnazije. Školsko druženje su organizovali, uprkos mjerama, ali škola nije htjela preuzimati odgovornost za tu proslavu.

„Nismo imali svečani defile i definitivno smo zakinuti za taj tradicionalni dio. Međutim, internim dogovorom savjeta učenika uspjeli smo organizovati zabavu na vlastitu odgovornost“, ističe Bosančić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njen razred je iznajmio vikendicu za proslavu, pozvao profesionalne fotografe, muzičare i razrednika na svečanost na kojoj su se i obukli svečano, baš onako kako dolikuje proslavi.

„Matura je događaj koji znači mnogo, nama to predstavlja vrhunac školovanja i krunisanje naših prijateljstava. Bili smo u strahu da se taj događaj neće ni održati, ali smo se na svu sreću ujedinili i organizovali“, navodi Bosančić za RSE.

Šta ste vi naučili tokom izolacije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Iz Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banjaluci navode kako su ispoštovali preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i u ovoj školi mature nije bilo.

Direktorica Anđa Tomić kaže za RSE da nije bilo ni organizovanja privatnih zabava.

„Naši učenici se, inače, pripremaju za ovaj događaj i po godinu dana unatrag, pa sada nije bilo mogućnosti da se to desi“, kaže za RSE Anđa Tomić, direktorica Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banjaluci.

Istovremeno, u Bijeljini, na sjeveroistoku BiH, održan je sastanak Aktiva direktora srednjih škola. Odlučeno je da u tom gradu i ove godine neće biti proslava matura. Kako je rečeno, i to je jedan od načina očuvanja bezbjednosti učenika.

Kakva je situacija u drugom bh. entitetu?

U Federaciji BiH, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, situacija u pogledu dozvoljenog broja okupljenih je drugačija.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za RSE rekli su da imaju općenite naredbe i preporuke, ali je odluka o sprovođenju istih na kantonima (10 kantona u Federaciji BiH).

„Naše preporuke podrazumijevaju dozvoljeno okupljanje do 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom. Mogu se organizirati i veće zabave do 150 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom, uz uslov da osobe posjeduju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariji od šest mjeseci ili potvrdu o vakcinisanosti“, navode iz Ministarstva za RSE.

Idejama protiv pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

U Jajcu nisu odustali od mature

Sabra Klapuh, maturantica je gimnazije u srednjoj školi „Nikola Šop“ u Jajcu, u Srednjobosanskom kantonu. Ona za RSE ističe kako im je iz škole prvobitno saopšteno da neće biti mature, ali učenici nisu odustali.

„Nekoliko učenika je dalo sve od sebe i išlo na sastanke kako bi dogovorili organizovanje maturske proslave. U jednom trenutku nam je rečeno da država dozvoljava proslavu, ali da lokalna policija to brani“, ističe Klapuh za RSE.

Klapuh navodi da su dobili dozvolu od policije, te se sada spremaju, za ovaj, kako navodi, poseban događaj u njihovom životu.

„Dok smo još bili mlađi razgovarali smo o proslavi mature i to je uvijek bio događaj koji smo nestrpljivo čekali. Situacija sa pandemijom korona virusa donijela je neizvjesnost i bili smo demotivisani. Zato smo silno željeli jedan završni radostan događaj“, rekla je Klapuh za RSE.

Direktor Srednje strukovne škole u Jajcu, Juro Šimunović, u izjavi za RSE navodi kako još uvijek čeka informaciju o tome da li će se organizovati proslava u ovom gradu.

„Mi ove godine nismo preuzimali na sebe obavezu i odgovornost slanja dopisa i traženja dozvola, tako da još uvijek nemam konkretnu informaciju o organizovanju proslave. Ali najvjerovatnije da će je biti“, izjavio je Šimunović za RSE.

U Cazinu učenici i nastavnici organizovali ispraćaj

Na području Unsko-sanskog kantona, također, je izostao svečani ispraćaj maturanata. Ipak, učenici i nastavnici Druge srednje škole u Cazinu, odlučili su se, uz neophodne epidemiološke mjere, ipak organizirati svečani ispraćaj i druženje u ambijentu starog ostrožačkog grada.

„Završila sam četverogodišnju školu, zanimanje poslovno pravni tehničar. Danas imamo maturu, hvala našem direktoru koji nam je priredio ovu maturalnu zabavu, uprkos pandemiji. Iako smo bili 'zakinuti' od prošle godine, bitno je da smo to sve završili i da smo danas konačno dočekali našu maturalnu zabavu“, kaže maturantica Fatima Bajrić.

Karantin generacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Ove godine u četiri cazinske srednje škole svoje srednjoškolsko obrazovanje završila su 474 učenika.

„Ispraćamo još jednu generaciju maturanata, generaciju koja je proživjela jedan svjetski fenomen koji se zove korona virus. Oni su na svojoj koži osjetili šta je to pandemija, online nastava i nedolazak u školu, a ipak završili školu. Bez obzira na sve nedaće, moram naglasiti da je ova generacija jedna od najuspješnijih i bili su vrlo marljivi bez obzira na sve. Radi se o generaciji od 145 maturanata od kojih je 46 odličnih, od toga 22 učenika nose titulu ponosa generacije, a to su učenici sa odličnim ocjenama i vladanjem kroz četiri godine školovanja“, ističe direktor škole Haris Ćoralić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) usvojila je 16. juna, prijedlog preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da se produže aktuelne epidemiološke mjere za narednih 14 dana, počevši od četvrtka 17. juna.

Odlukom Vlade Federacije BiH od 3. juna u ovom bh. entitetu nastavljeno je postepeno ublažavanja mjera.

Defile zabranjen i u Brčko distriktu

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH zabranio je defile maturanata u ovom gradu i posebnoj administrativnoj jedinici na sjeveru Bosne i Hercegovine. To je izazvalo reakciju maturanata Gimnazije „Vaso Pelagić“.

„Pokušajte nas razumijeti, to je jedno veče koje se pamti cijelog života, a ako se dovoljno potrudimo neće se znatno razlikovati od jednog školskog dana ili obične popodnevne šetnje građana kroz grad. Spremni smo pokazati svoju odgovornost i poštovati sve mjere“, naveli su u svom saopštenju maturanti ove škole.

Studiranje u pandemiji: između laptopa i amfiteatra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Kakve su bile mature prije pandemije?

„Proslava mature je predstavljala noć koju svi nestrpljivo čekamo. Drugarice i ja smo mjesecima unaprijed pričale o odabiru haljine, štikli, frizura“, priča za RSE Ana Gajić, nekadašnja gimazijalka iz Bijeljine. Ona je maturirala prije 10 godina.

„Sjećam se maturalne zabave kao da je bila jučer, a ne prije 10-tak godina i sa radošću održavam kontakte sa društvom iz generacije“, kaže Gajić.

Svoje proslave se prisjeća i Marin Ladan iz Travnika.

„Moj najbolji prijatelj je upravo iz srednje škole. Išli smo zajedno u razred i bili uvjereni da smo na vrhu svijeta te maturske večeri. Nama je važno bilo da se zabavimo, popijemo koju čašicu sa društvom i poželimo sreću jedni drugima u daljem životu. Rado bih se vratio u srednju školu“, navodi Marin.

On ističe kako sa prijateljima iz srednje škole i danas održava prijateljstva, te da se druže i mimo godišnjica mature.

XS
SM
MD
LG