Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Matura: Ispit zrelosti ili dubine novčanika?


Za skupe i dizajnirane haljine i odijela roditelji izdvajju cijelu prosiječnu zaradu.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Da li je matura ispit zrelosti ili dubine novčanika, dilema je koja muči ponajprije roditelje, dok su maturanti okupirani, uglavnom, svojim stajlingom. Ono što je do prije par decenija označavalo kraj jednog poglavlja u životu, priliku da se sa drugovima iz klupe uz zabavu to i proslavi, danas je stvar prestiža i glamura.

Skupe i uglavnom dizajnirane haljine i odijela, prateći accessoar, profesionalna šminka, fotograf... Za sve to roditelji moraju izdvojiti gotovo cijelu prosječnu platu. Kako se mladi tuzlaci spremaju za ovaj čin, prenosi Maja Nikolić.

Pripreme mladih Tuzlaka za maturu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Jednako i mladi u Srbiji već rezervišu termine u salonima ljepote, kupuje se garderoba i željno iščekuje taj dan. Maturanti u Čačku navode kako će, uprkos trendu, ipak voditi računa o tome da što ponesu tu veče bude lijepo, ali ne i nužno skupo. S njima razgovarao Vladimir Nikitović.

Lepo, ali ne skupo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
Direktan link

U kojoj mjeri su proslave maturskih večeri u Crnoj Gori postale svojvrsna trka prestiža, razmetanja roditeljskim novcem i snobizma ili noć dobre zabave koja će maturantima ostati za pamcenje provjerila Lela Šćepanović.

Razmetanje snobova ili noć dobre zabave?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

U najnovijoj emisiji „Glasom mladih“ govorimo i o mladima koji su se nakon školovanja van granice svoje zemlje - u nju ipak vratili. Mladim umjetnicima koji su na studiju u inostranstvu, o projektu "Žive biblioteke" u Travniku protiv predrasuda i diskriminacije, kao i dramskom stvaralaštvu mladih Bosne i Hercegovine.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 22.04.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG