Dostupni linkovi

U Federaciji BiH produžene epidemiološke mjere


Detalj iz centra Sarajeva
Detalj iz centra Sarajeva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) usvojila je u srijedu, 16. juna, prijedlog preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da se produže aktuelne epidemiološke mjere za narednih 14 dana, počevši od četvrtka 17.juna.

U narednih 14 dana u Federaciji BiH, jednom od dva entiteta u BiH obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno dva metra.

Pored toga, maske su obavezne i na otvorenom prostoru, ukoliko se ne može ostvariti distanca od dva metra. Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacama/otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija stanovništva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Odlukom Vlade Federacije BiH od 3. juna u ovom bh. entitetu nastavljeno je postepeno ublažavanja mjera, a pored ostalog i povratak navijača na stadione.

Dozvoljeno je održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, a kapacitet stadiona može biti popunjen do 30 posto i ne više od 500 osoba po tribini.

Publika ne smije imati navijačke rekvizite, mora nositi maske i poštovati epidemiološke mjere što će nadzirati COVID redari.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH sedmični indikatori su u padu (broj oboljelih, hospitaliziranih, broj osoba na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te broj smrtnih slučajeva).

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika.

U Federaciji BiH do sada su prvu dozu vakcine protiv korona virusa dobila 136.774 stanovnika, a drugu dozu 55.232.

XS
SM
MD
LG