Dostupni linkovi

Srbija: Mladi tri nacionalnosti ruše barijere
Ognjen Zorić


Preševo, Medveđe i Bujanovac, opštine su na samom jugu Srbije, kroz koje prolazi granica sa Kosovom. Naseljene su pretežno Srbima, Albancima i Romima, tako da su, zbog nerazrešenih odnosa Beograda i Prištine i međuljudski, kao i lokalni politički odnosni, često zategnuti.

Ka političkoj stabilnosti nedavno je iskoračeno formiranjem multietničke vlasti u Bujanovcu, a unapređenje međuljudskih odnosa trebalo bi da pomogne projekat "Ti i ja, smo mi".

Četrnaestoro tinejdžera učestvovalo je u nizu radionica, iz kojih je na kraju nastala pozorišna predstava. Deca srpske, albanske i romske nacionalnosti govore o zajedničim interesovanjima i problemima – učenju, školi, hobijima, modi, drugovima, TV programu, Fejsbuku, horoskopu, zaljubljivanju, odljubljivanju…

"U početku je bilo malo ono, kao nećemo da se mešamo i tako nešto, ali danas tu nema razlike, pričamo na albanskom, romskom, engleskom"
, opisuje zajednički rad jedna učesnica predstave.

Iz predstave "Ti i ja smo mi"
Osim juga, multietničan je i sever Srbije. Zato se predstava, osim u Bujanovcu igrala i u Kikindi. Sada je na redu Beograd, gde se spaja 14 mladih glumaca s juga i 14 sa severa, najavljuje Aleksandar Lazić, autor projekta i reditelj predstave.

“Sve do sada radili smo identičan komad u dva grada –14-oro mladih iz Bujanovca i Preševa i, s druge strane, 14-oro mladih iz Kikinde, koje na sceni Raša Plaović spajamo. Dakle, 28 mladih glumaca igra predstavu na osam jezika, što zaista smatram da je kuriozitet. Niko do sada niko nije ni pokušao da se bavi mladima na taj način i da proba da razbije sve te konfesionalne, jezičke, nacionalne barijere…”, kaže Lazić.

RSE: Kako to izgleda kada zajedno rade deca koja govore albanski, romski, srpski…
"Ne možemo razbiti predsrasude njihovih i naših roditelja… prosto treba da ulažemo u mlade", kaže autor projekta i reditelj Aleksandar Lazić.


Lazić: Mađarski, rumunski… Nije bilo lako u početku. Šarena je priča u Bujanovcu. Kikinda je nešto sasvim drugo, u Kikindi žive 23 nacije. Oni su i uključeni upravo da daju primer. Komplikovano je, ali duboko verujem da moramo ulagati u naše mlade. Ne možemo razbiti predsrasude njihovih i naših roditelja… prosto treba da ulažemo u njih jer će oni sutra doneti nekakav boljitak i neku promenu u čitavom ovom društvu. Oni imaju mnogo zajedničkih tačaka.

Deca ne smeju biti taoci prošlosti


Pre velike beogradske premijere, izvedena je i mala, u kojoj su igrali tinejdžeri iz Preševa, Medveđe i Bujanovca. U publici je sedeo poslanik Albanaca u srpskom Parlamentu Riza Halimi, a kada je završena rekao je samo da se nada da je poruka koju su deca poslala, stigla do odraslih.

Plakat predstave "Ti i ja smo mi"
"Ako mladi ljudi mogu da naprave dobar pomak, dobar rezultat, zašto onda to ne mogu svi u toj multietničkoj sredini? Uz zajednički rad, poput ove dece dosta stvari mogu da se urade daleko bolje nego do sada", rekao je Halimi.

“Ti i ja smo mi” projekat je Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Predsednik tog tela Milan Marković poručio je da životi i sudbine dece s tih prostora, ne smeju biti taoci prošlosti.

“Da njima obezbedimo bolji život nego što su imali stariji, da njima obezbedimo lepšu i izvesniju perspektivu i da ne dozvolimo da njihovi životi i sudbine budu taoci onoga što se pre 10 ili 15 godina dešavalo na prostoru na kome oni sada žive”
, istakao je ministar Marković.

Predrasude i barijere koje su nametnule starije generacije, prenele su se međutim i na mlade. Tako ni deca koja učestvuju u predstavi, na početku nisu potpuno otvoreno ulazila u projekat, seća se Aleksandar Lazić.

“Kada sam došao prvi put u Bujanovac i krenuo sa probama sa decom koju sam odabrao, imao sam tri grupe – na jednoj strani Albance, na drugoj Rome i na trećoj Srbe. Tek posle 15 proba oni su postali drugari, a sada posle godinu i po dana rada oni su postali prijatelji, odlaze jedni kod drugih na rođendane… Verujte mi, to je na jugu Srbije, pogotovu u Bujanovcu i Preševu, poprilično čudno”
, priča Lazić.

A kako bi jug Srbije izgledao za 10 godina, kada bi projekat poput “Ti i ja smo mi” pustio korene?

“Mislim da je to dovoljno široka priča za početak nečega što može da izgleda kao jedna uspešna i bolja regija u nekih narednih deset godina, jer mi upravo u ovu decu ulažemo da oni sutra budu predvodnici tih opština i gradova, da oni budu ti koji će diktirati nekakve civilizacijske standarde”
, zaključuje autor projekta “Ti i ja smo mi.”
XS
SM
MD
LG