Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih


Početak Programa u vrijednosti planiran je za decembar ove godine, Foto: zoomzg
U Sarajevu je potpisan sporazum o Programu zapošljavanja i zadržavanja mladih, podržan kroz Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva, a finansiran od vlade Kraljevine Španije.

Ukupne vrijednosti od 6 miliona američkih dolara, Program ima za cilj smanjenje velike stope nezaposlenosti mladih i sprječavanje odliva perspektivnih kadrova van BiH.

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih realizovat će pet UN-ovih agencija, a predviđen je da traje tri godine, tokom kojih će se realizovati projekti unapređenja zapošljavanja mladih u BiH, uz istovremeno obezbjeđivanje lakšeg ulaska na tržište rada.

„Zajednički program će nastojati da postigne navedeno kroz tri osnovna cilja: prvo, jačanje kapaciteta obrazovnog sistema i lokalnih zajednica za poboljšanje zapošljavanja mladih; drugo, jačanje kapaciteta javnih zavoda za zapošljavanje i civilnog društva za pružanje usluga pri zapošljavanju; i maksimaliziranje pozitivnog uticaja migracija i smanjivanje negativnog uticaja neregularnih migracija“,
kaže ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Florence Bauer, sadašnja koordinatorica UN-a u BiH kaže da se stopa nezaposlenosti mladih ljudi u našoj zemlji mora što prije smanjiti:

„U BiH gotovo 60% mladih ljudi, u dobi između 15 i 24 godine, je nezaposleno. Ako podatke uporedimo sa prosječnim podacima iz Evropske unije, vidjet ćemo da je ova stopa četiri puta veća od prosjeka u Uniji. Upravo u tu svrhu je razvijen Program, kako bi se riješila pitanja nezaposlenosti kod mladih ljudi, kao i pitanja vezana za njihove migracije.“

Predstavnici državnih i entitetskih vlasti u BiH će sudjelovati kao dio rukovodnog odbora Programa, i nadgledati njegovo provođenje.

Početak Programa planiran je za decembar ove godine.
XS
SM
MD
LG